Predsednik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je danas na početku 100 kampanje prerade šećerne repe u šećerani u Vrbasu da se očekuje proizvodnja 100 hiljda tona šećera.

On je na konferenciji za novinare u šećerani u Vrbasu povodom 100 godina rada centra kompanije „Sunoko“ kazao da se bez obzira na lošu godinu za proizvodnju sirovine očekuje da bude premašen dosadašnji rekord u toj šećerani koji je iznosio 82.000 tona šećera.

„Sa investicijama iz prethodnih godina i uprkos suši drastično ranije započinjemo kampanju kako bismo do kraja godine proizveli 100.000 tona šećera“, kazao je Kostić.

On je dodao da je kompanija ove godine ugovorila izvoz 90.000 tona šećera u Evropsku uniju, koliko trenutne kvote dozvoljavaju i da postoji deo proizvodnje koji će biti usmeren na CEFTA tržište.

Kostić se požalio na limitirane kvote za izvoz šećera u EU i izrazio nadu da će država po tom pitanju u narednom periodu nešto uraditi.

„Danas se cena šećera u Srbiji kreće od 590 do 600 evra po toni, dok u EU šećer izvozimo po ceni od 680 evrea po toni“, kazao je Kostić i ocenio da je to jedini proizvod koji se Srbiji prodaje jeftinije nego u EU.

Prošle godine MK grupa je izvezla 90.000 tona šećera u EU i više od 20.000 tona za CEFTA tržište, a manji deo u Afriku i Aziju.

Kostić je povodom osporavanja preuzimanja šećerana koje u Srbiji drži Helenik šugar, još jednom izrazio čuđenje što im grčka antimonopolska komisija dozvoljava da kupe 100 odsto tržišta u toj zemlji, a antimonopolska komisija u Srbiji osporava da dokupe 25 odsto tržišta šećera.

„Ne vidim kako bi Srbija imala štetu da izveze više šećerne repe“, kazao je Kostić i dodao da bi Sunoko kupovinom šećerana Helenik šugara mogao da proizvede 550.000 tona šćera.

On je precizirao da ukupan izvoz MK grupe vredi 340 miliona evra, od čega izvoz šećera i proizvoda od šećera čini 100 miliona evra.

„Ako bismo kupili Helenik šugar taj izvoz bi porastao na 140 miliona evra i ne vidim gde je tu zloupotreba monopolskog položaja“, kazao je Kostić.

U Vrbasu je povodom početke ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe boravio i pokrajinsji sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">