Reklama

Pustinjska klima ozbiljno je umanjila rod jarih useva, pa stručnjaci očekuju da se na jesen ratari više opredele za setvu pšenice. Uz to, zbog sve manje stočne hrane, očekuje se i veća zainteresovanost za setvu ozimog ječma.
Ova godina ostaće upamćena po velikoj suši, zbog čega se kukuruz bere ranije nego što je to uobičajeno. Počela je i žetva soje, a za sada, samo suncokret odoleva surovim uslovima.

Polako se oslobađaju površine za jesenju setvu, a s obzirom na to da su pšenica i ječam dali dobar prinos, sve više ratara vraća se pšenici, tvrdi profesor Miroslav Malešević. Uz to, nedostatak stočne hrane, povećaće i površine pod ozimim ječmom, tvrdi on.

„Sigurno da bi bilo mudro da se povećaju površine pod pšenicom, posebno pod ozimim ječmom. Ako imamo u vidu da će prinos kukuruza biti znatno niži, a da će verovatno nedostajati stočne hrane već od maja meseca sledeće godine, pa bi sigurno bilo dobro da ratari zaseju ozimi ječam koji će kasnije koristiti kao zamenu za kukuruz, što je logičan izbor naročito za stočare“, rekao je Malešević za Radio-televiziju Vojvodine.

Ratari se sada opredeljuju za sorte pšenice, ali razmišljaju i o tome kako najbolje obraditi suvo zemljište i uneti u njega mineralno đubrivo. O tome su počela predavanja i škole po selima, podseća Malešević i preporučuje redukovanu obradu.

„Da koriste minimalnu obradu, oruđa koja ne prevrću brazdu, kao što su tanjirače ili neka od modernih oruđa namenjenih za taj posao. Međutim, bez osnovnog đubrenja neće moći da bude zasnovana proizvodnja i svi koji su lane i ranijih godina izostavljali osnovno đubrenje u jesen, imali su znatno slabije rezultate“, zaključuje Malešević.

Da će ratari više sejati pšenicu, tvrdi i predsednik društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

„Smatram da će doći do povećanja interesovanja za setvu pšenice jer je to kultura koja neće značajnije varirati u prinosu, u zavisnosti od klimatskih uslova i što će to biti prvi prihod za poljoprivrednike posle ovogodišnje suše“, jasan je Ševarlić.

Uz rečeno, Ševarlić smatra da će setva pšenice značajno biti uslovljena isplatom subvencija države ratarima za ovu godinu i najavom mera agrarne politike za narednu godinu.

Izvor: RTV
Autor: Stevan Davidović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">