Reklama

Ovu nedelju su obeležili pad cene kukuruza na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana, a i cena pšenice u redovnom prometu je u padu, jer visok nivo ponude nadmašuje potražnju i dalje drži cenu na niskom nivou.
Na Produktnoj berzi ove sedmice prodato je 1.250 tona robe u vrednosti od 22.516.500 dinara, a najviše je trgovano pšenicom novog roda.

U odnosu na prethodnu nedelju došlo je do pada količinskog obima trgovanja za 64,39 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe manja za 66,77 odsto, saopšteno je sa Berze.

Prosečna cena prometovanih 450 tona hlebnog zrna je 16,23 dinara po kilogramu (din/kg) bez PDV-a, odnosno 17,53 din/kg sa uračunatim PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju pšenica je jefitinija za 0,86 odsto.

Trenutno niska cena pšenice je dodatno povećala pritisak i na tržištu kukuruza. Ove nedelje zabeleženih 18,30 din/kg bez PDV-a je najniža cena kukuruza od marta 2012. godine.

Trgovanje je započeto na nivou od 19,00 din/kg da bi već sredinom nedelje cena pala na gore pomenutih 18,30.

Pad cena pšenice i kukuruza doveo je do pada vrednosti indeksa Produktne berze PRODEX-a za 1,68 indeksnih poena, na 214,83 indeksna poena.

Republička direkcija za robne rezerve danas je započela i otkup 59.500 tona merkantilne pšenice roda 2013. preko Produktne berze u Novom Sadu.

Pšenica će biti otkupljivana od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po ceni od 20 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV). Minimalna količina po nosiocu gazdinstva, odnosno zemljoradničkoj zadruzi biće pet tona, a maksimalna 50 tona.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">