Reklama

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je danas da su obilne padavine dobre za ozima žita koja se nalaze u fazama nalivanja zrna, kao i za jare ratarske kulture koje su intenzivnom porastu, ali ne pogoduju voću i povrću koji se nalaze u fazi zrenja, jer se smanjuje kvalitet ploda i ometa berba.
RTV (Milorad Martinov)RTV (Milorad Martinov)

Kako je agenciji Beta rečeno u RHMZ, trenutni vremenski uslovi, česte padavine i povećana vlažnost vazduha, pogodovale su razvoju korova i biljnih bolesti, pa je zato neophodna primena mera nege i zastite biljaka.

Kako je istaknuto, u većem delu zemlje stvorili su se uslovi za infekciju vinove loze plamenjačom i crnom truleži, dok su na voću dugi periodi vlaženja lista stvorili uslove za infekcije plamenjačom i monilijom.

Iz RHMZ su naveli da je u mnogim zasadima jabuke registrovano prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače (ervinije), čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti, a pojava bolesti nakon obilnih kiša i grada utvrđena je i kod šećerne repe, paprike, paradajza i krompira.

Kišovito vreme nije sprečilo i neke biljne štetočine da nastave svoju aktivnost, pa je tako na krompiru pojačano prisustvo krompirove zlatice, a na kukuruzu i suncokretu su uočene prve lisne vaši, dok je u pojedinim zasadima voća utvrđeno prisustvo crvene jabukove vaši i kruškine buve.

Iz RHMZ podsećaju da je u proteklih mesec dana na severozapadu zemlje zabelezeno do dva puta više padavina u odnosu na prosek, dok je u ostalom delu Srbije registrovano od 100 odsto više do uobičajenih količina padavina.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">