Reklama

Padavine koje su zahvatile Suboticu u poslednjih nekoliko danas stigle su u pravi momenat za kukuruz, suncokret i soju, a ne bi trebalo da imaju uticaja na konačan prinos pšenice, izjavio je Tanjugu direktor subotičke Poljoprivredne stručne službe, Damir Varga.
Prema njegovim rečima, u Subotici je početkom ove nedelje palo između 30 i 70 litara kiše po metru kvadratnom, u zavisnosti od dela grada, što će se povoljno odraziti na kukuruz, pošto hibridi posejani krajem aprila ulaze u fazu oplodnje.

„Najave su da neće biti visokih temperatura u narednih desetak dana, vlage će u zemljištu biti dovoljno, biće povećana i vlažnost vazduha, tako da ne očekujem probleme sa oplodnjom kasnijih sorti kukuruza, kao što je to bio slučaj prošle godine“, rekao je Varga.

On ne očekije da će se poleganje useva, koje se javilo na pojedinim parcelama nakon poslednjih padavina, bitnije odraziti na prinos pšenice.

„Ukoliko ne bude daljih padavina, to se neće bitnije odraziti na prinos pšenice koji je formiran. Očekujemo da bi prinos mogao biti oko pet tona po hektaru, ili koju stotinu kilograma preko toga“, rekao je Varga.

Poljoprivrednici su poslušali savete stručnjaka i tokom sunčane i veoma tople prošle nedelje obavili žetvu ozimog ječma na 95 odsto planiranih površina. Požnjeveno je ukupno 3.700 hektara, a ostvaren je prosečan prinos od 4,7 tona po hektaru, što je neznatno iznad višegodišnjeg proseka, uz vlagu zrna u rasponu između 11 i 12 procenata.

„Što se ječma tiče, godina nije rekordna, a slično se očekuje i od pšenice, kod koje se očekuje da prinosi budu za nijansku veći u odnosu na ječam, jer je bilo manje poleganja“, rekao je Varga.

Zbog jučerašnjih i današnjih padavina početak žetve pšenice će biti pomeren za narednu nedelju. U planu je da se požnje oko 21.750 hektara pod hlebnim zrnom, a skidanje uljane repice je već počelo.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">