Reklama

Pajtić i Vasin predstavili program za poboljšanje stanja u vojvođanskoj privredi Novi Sad, 26. jun 2013. godine – U Privrednoj komori Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin predstavio je Program Vlade Vojvodine za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva. Učesnike današnjeg skupa – predstavnike javnog i privatnog sektora, unije poslodavaca, sindikata, socijalno-ekonomskog saveta i privrednih subjekata – pozdravili su predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović.

„Program za poboljšanje stanja u privredi treba da angažuje sve kapacitete koje društvo u Pokrajini ima da bi se unapredila privreda i zato Pokrajinska vlada u više pravaca razvija aktivnosti koje vode poboljšanju stanja u našoj ekonomiji,“ rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, podsetivši da je zbog ušteda u javnom sektoru, Pokrajinska vlada u proteklih godinu dana smanjila javnu potrošnju time što je smanjila pokrajinsku administraciju za više od 10 odsto. Prema Pajtićevim rečima, ušteđena sredstva treba da se ulažu u infrastrukturu i u otvaranje novih radnih mesta.

„U protekle četiri godine, izgradili smo devet industrijskih i radnih zona, da bi razvijali proizvodne kapacitete, što nam je donelo priznanje ‘Fajnenšel tajsma’ da smo četvrta regija u Evopi po efikasnosti stranih ulaganja. Istovremeno, preko pokrajinskih sekretarijata za privredu i za nauku i tehnološki razvoj i drugih institucija, pokrenuli smo programe zapošljavanja, pre svega u proizvodnim kapacitetima i u onim preduzećima koja su izvozno orijentisana. Samo preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, otvorićemo između četiri i pet hiljada novih radnih mesta, što neposredno kroz naše programe, što u saradnji sa lokalnim samoupravama. U prethodne četiri godine, otvorili smo oko 24 hiljade radnih mesta, samo kroz programe ovog Sekretarijata“, rekao je Pajtić.

Predstavljajući Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je istakao da je program rezultat jednogodišnje intenzivne saradnje privrede, sindikata, unije poslodavaca i Privredne komore sa Vladom Vojvodine. „Program ima tri dela. U prvom delu je analiza stanja i preporuke republičkoj Vladi; u drugom su strateški pravci koji se moraju realizovati, ako želimo da dugoročno napredujemo; a u trećem su konkretne mere Vlade Vojvodine kojima ćemo pokušati da promptno poboljšamo stanje u privredi naše Pokrajine“, objasnio je Vasin. On je takođe naglasio da je Programom definisano 12 strateških pravaca, „koji donose promene u našem razmišljanju i ponašanju u privredi Vojvodine“.

Pajtić i Vasin predstavili program za poboljšanje stanja u vojvođanskoj privredi
Kratkoročne mere se baziraju na merama novoosnovanog Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine, na novim merama za privlačenje stranih investicija, na novim merama za suzbijanje rada „na crno“, što će biti predloženo Vladi Srbije, i na novom konceptu delovanja prema fondovima EU radi privlačenja što većeg dela sredstava za podsticanje privrede u Vojvodini“, saopštio je Vasin.

Predsednik Vlade Vojvodine ponovio je da Srbija nema alternativu u odnosu na proces pridruživanja Evropskoj uniji. „Za Vojvodinu je to izuzetno značajno, zbog toga što se sredstva EU dominantno usmeravaju kroz regije u različite razvojne programe. To je velika šansa za Vojvodinu, kao i to što je više od polovine budžeta Evropske unije opredeljeno za poljoprivredu, a mi jesmo agrarna regija. Oko 40 odsto bruto društvenog proizvoda u Vojvodini se bazira na primarnoj, ili sekundarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zato nema dileme da je Vojvodina možda najzainteresovaniji deo Srbije da proces pridruživanja EU bude što brži“ rekao je Pajtić.

Pajtić i Vasin predstavili program za poboljšanje stanja u vojvođanskoj privredi
Predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović pozdravio je donošenje strateškog dokumenta i saradnju sa Vladom Vojvodine i istakao da se sopstvenim snagama moramo boriti za poboljšanje stanja u privredi i ekonomiji.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">