Reklama

Mala Remeta , 13. septembar 2013.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić otvorio je danas vinariju u sastavu kompanije „Atos Fruktum“, u fruškogorskom mestu Mala Remeta. Vinarija je otvorena u okviru manifestacije „Jabuke i fino“, koja je organizovana u cilјu promocije Fruške gore, kao jedne od tri najvažnije regije u Evropi za proizvodnju jabuka i vina.

Kompanija „Atos Fruktum“ trenutno poseduje oko 100 hektara modernog voćnjaka, koji se ubraja u red najbolјih u Evropi, kao i oko 10 hektara vinograda. Celokupan proces proizvodnje, skladištenja i distribucije proizvoda standardizovan je po propisima Evropske unije. Ova kompanija svoje proizvode, pored tradicionalnog ruskog tržišta, izvozi u Dansku i Veliku Britaniju.
Nakon obilaska plantaže jabuka i vinograda kompanije „Atos Fruktum“, dr Bojan Pajtić je rekao da je strateški cilј Vlade Vojvodine da se kako na Fruškoj gori, tako i u drugim delovima Vojvodine, pruži snažna podrška razvoju voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva.

„Fruška gora je posebno pogodna za razvoj voćarstva i vinogradarstva, a kompanija „Atos Fruktum“ pokazala je na delu, da su ulaganja u voćarstvo i vinogradarstvo perspektiva razvoja ovog dela Srbije i Vojvodine“, naveo je pokrajinski premijer. On je dodao da Pokrajinska vlada od 2008. godine sarađuje sa „Atos Fruktumom“, kada je obezbeđena podrška za podizanje plantaže, potom za izgradnju vinarije, a ove godine obezbeđena je i podrška za podizanje protivgradnih mreža i izgradnju sistema za navodnjavanje.

„Polјoprivreda ja naša komparativna prednost i zbog toga će Pokrajina podržati sva domaćinstva i kompanije koje ulažu u proizvodnju, zapošlјavaju lјude i koje svojim proizvodima i kvalitetom omogućavaju da se pobolјša naš ukupni spolјno-trgovinski bilans“, naveo je predsednik Pajtić i dodao da je do sada preko tri stotine polјoprivrednika koristilo sredstva koje je Pokrajina opredelila za podizanje protivgradnih mreža i nabavku sistema za navodnjavanje.

Vladimir Petrović, predsednik opštine Irig naglasio je da je cilј ove sremske opštine da Fruška gora bude planina na kojoj će dominirati intenzivna voćarska i vinogradarska proizvodnja. On je naveo da je Irig, posle nekoliko desetina godina propadanja, uspeo da privuče investitore i da postane kraj prepoznatlјiv po modernim zasadima voćnjaka i vinograda.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">