Proizvodnja prehrambenih proizvoda u Srbiji u 2013. godini je zabeležila pad od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Privredna komora Srbije, pozivajući se na zvanične statističke podatke.
Najveći rast proizvodnje zabeležen je kod pekarskih proizvoda i testenina od 2,4 odsto i neznatan rast kod prerade i konzervisanja voća i povrća od 1,9 odsto.

Znatan pad beleži se kod proizvodnje biljnih i životinjskih ulja i masti od 17,2 odsto i kod prerade i konzervisanja ribe, ljuskara i mekušaca od 16,3 odsto.

Rast proizvodnje navedenih prehrambenih proizvoda tokom 2013. beleži se kod voćnih sokova, čokolada, ekstrudiranih i ekspandiranih peciva, konzervisanog povrća, dok je neznatan pad primećen u proizvodnji sirovog i rafinisanog ulja, brašna, testenina, mineralnih voda i piva.

U PKS su istakli da je 2013. godine u odnosu na 2012. bio povećan izvoz sirovog suncokretovog ulja, jestivog suncokretovog ulja, šećera, brašna od pšenice i konditorskih proizvoda. Neznatan pad beleži se kod izvoza mineralnih voda.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">