Reklama

Nezadovoljstvo poljoprivrednika je evidentno, oni nisu zadovoljni ni merama Vlade ni odnosima na tržištu, i smatraju da se trenutno kupuje vreme i da poljoprivrednici nemaju s kim da razgovaraju, ukazuje Danijel Kovačić iz Udruženju poljoprivrednika Subotica. …
Dobar deo subotičkih poljoprivrednika nije prodao već je lagerovao ovogodišnji rod pšenice, i iščekuje šta će se desiti na tržištu, rečeno je Tanjugu u Udruženju poljoprivrednika Subotica.

Tanjug

Kako je izjavio član Upravnog odbora ovog udruženja, Danijel Kovačić, poljoprivrednici su nezadovoljni ovogodišnjom ponuđenom cenom i „dovedeni su u situaciju da moraju da prodaju pšenicu, pošto će im to biti prve pare koje će ove godine dobiti, jer kasni isplata subvencija“.

„Prerađivači su to znali i ucenili proizvođače da prodaju pšenicu po trenutnoj ceni“, rekao je Kovačić Tanjugu.

Moguće da cena još padne nakon intervencije Robnih rezervi

On dodaje da s cenom nisu pogođeni samo poljoprivrednici, već i vlasnici zemlje na kojoj se pšenica gaji, pošto su u velikom broju slučajeva sklopljeni ugovori povezani s pšenicom i njenom cenom.

„Dobar deo poljoprivrednika je lagerovao pšenicu i čeka da se nešto dogodi na tržištu. Prognoze su da se može lako desiti da se, nakon intervencije Robnih rezervi, uspori rad tržišta, odnosno da se uspori kupovina i da cena dodatno padne, verovatno i do deset odsto“, kaže Kovačić.

On smatra da je nezadovoljstvo poljoprivrednika evidentno, da oni nisu zadovoljni ni merama Vlade, ni odnosima na tržištu, da se trenutno kupuje vreme i da poljoprivrednici „nemaju s kim da razgovaraju“.

Upitan da li će nezadovoljstvo uzrokovati blokade puteva, Kovačić je rekao da ne zna koliko bi ta mera bila celishodna, te da je to uvek bila poslednja mera skretanja pažnje na problem.

On je izrazio nadu da će „neko u Vladi shvatiti da postoji problem“, i ocenio da intervencija Robnih rezervi u ovom momentu nije adekvatna, jer su količine pšenice koje se otkupljuju minimalne, iako je cena stimulišuća.

Sever Vojvodine popunio kvotu za tri sata

Direktor Produktne berze u Novom Sadu, Žarko Galetin, izjavio je Tanjugu da su poljoprivrednici iz Severnobačkog okruga svoju kvotu pšenice za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve popunili već u prva tri sata trgovanja.

Kvota je iznosila 3.141,6 tona, a prvog dana poljoprivrednici sa severa Vojvodine su aplicirali sa 3.700 tona. Prema Galetinovoj oceni mala količina, dobra cena i veliki interes uslovili su da ta kvota bude jako brzo popunjena.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenica se danas prodavala za 16 dinara po kilogramu bez PDV-a (17,2 dinara sa PDV-om), a cena se ovih dana kreće uglavnom u rasponu od 16 do 16,5 dinara bez PDV-a

Što se trenutne cene pšenice tiče, Galetin kaže da je ona u žetvi bila za 30 odsto niža nego prošle godine, a da je glavni razlog za to veliki prinos, kako kod nas, tako i u svetu.

„Ponuda je na tržišnoj vagi dobrano premašila tražnju. Taj poremećen balans između ponude i tražnje doveo je do toga da je cena pala na ovaj nivo“, rekao je on.

„Sezonski pikovi“ cena u prvom kvartalu 2014.

Poredeći ovogodišnje cene sa onima iz 2011. i 2009. godine, kada su takođe bili stabilni bilansi, a tražnja manja od ponude, Galetin pretpostavlja da će doći do „sezonskih pikova“ cena u prvom kvartalu naredne godine i tokom maja ili juna 2014. kada će se pojaviti prve procene narednog roda.

„Na osnovu naših iskustava i dešavanja iz prošlosti kada smo imali slične okolnosti na tržištu, ti ‘cenovni pikovi’ bi mogli da se dese pred kraj ove ili u prvom kvartalu naredne godine“, rekao je Galetin.

Sa subotičkih polja u ovogodišnjoj žetvenoj kampanji skinuto je ukupno 132.675 tona pšenice, odnosno 6,1 tona po hektaru.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">