Reklama

Direktor fabrike „Nektar“ Cedo Praška izjavio je danas da su prosečni prinosi paradajza na parcelama te fabrike više od 60 tona po hektaru, a da ima parcela na kojima su prinosi domaćeg paradajza veći od 100 tona po hektaru.
Praška je rekao Tanjugu da je kampanja berbe paradajza u završnoj fazi, da je počela sredinom avgusta, da se odvija po planu, i da bi trebalo da bude završena u narednih desetak dana.

serbia-photo.comserbia-photo.com

„Već sada možemo reći da imamo jako dobar kvalitet i dobar prinos. Nama je bitno da su to prinosi koji su na nivou najvećih italijanskih proizvođača paradajza, koji imaju višedecenijsko iskustvo u toj proizvodnji“, rekao je Praška, dodajući da je „Nektar“ ove godine paradajzom zasejao površine od 140 hektara.

Po njegovim rečima, ta količina paradajza je dovoljna da „pokrije“ proizvodnju u „Nektaru“, a da se eventualno neiskorišćene količine paradajza prodaju na stranom tržištu.

„Danas na tržištu gotovih proizvoda – kečapa, sosova, pasiranog paradajza… jedini proizvodi te vrste koji su napravljen od domaćeg paradajza, a ne od uvezenog iz Kine ili Italije, jesu „Nektar tomatelo“ proizvodi“, istakao je Praška. On je napomenuo da je za jedan kilogram koncentrata potrebno šest kilograma paradajza.

Postrojenje za preradu paradajza „Nektar“ je sagradio pre četiri godine i ono, kako je rekao, ima kapacitet od 600 tona za 24 sata i prvo je takve vrste ne samo u Srbiji nego na prostorima cele bivše SFRJ.

„Do skoro smo imali situaciju da su svi proizvodi na bazi paradajza bili na bazi uvoznog koncentrata najčešće iz Kine i u manjem delu iz Italije, a sada podizanjem tog postrojenja po prvi put imamo koncentrate koji su isključivo na bazi domaćeg paradajza“, naglasio je Praška.

Kako su paradajzom zasejane velike površine ekonomski je isplativa jedino berba kombajnima, pa je „Nektar“ prošle i pretprošle godine uvezao tri specijalna kombajna za berbu paradajza, i to su jedini kombajni te vrste u Srbiji, a kapacitet jednog kombajna, kako je istakao direktor „Nektara“, je deset hektara na dan.

„Nektar“ godišnje preradi više od 100.000 tona raznih sirovina – voća i paradajza i ta prerada se obavlja na pet lokacija – Bačkoj Palanci, Vladičinom Hanu, Arilju, Skoplju i Ajdovščini. Od tih sirovina prave se poluproizvodi u vidu voćnih koncentrata, smrznutog voća i aseptičnih voćnih kaša. Ti poluproizvodi se koriste za sopstvenu proizvodnju, a slobodni deo se izvozi na tržišta Evropske unije i Rusije.

„Sopstvena prerada i sopstvena proizvodnja je velika prednost „Nektara“ jer imamo zaokružen ciklus od njive, preko prerade, do gotovog proizvoda, što doprinosi stadardno dobrom kvalitetu naših proizvoda“, zaključio je Praška.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">