Blaga zima loše utiče na pčele. Pčelari strahuju od zahlađenja u kasnijem periodu, što može da dovede do iscrpljivanja legla. Uz to, primena pesticida smanjuje broj pčela, koje su neophodne za uspešnu ratarsku proizvodnju.
Pošto je zima u ovo doba godine blaga, najverovatnije će u drugom delu, ili početkom proleća stići zahlađenje. To je problem za pčele, upozorava predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Tanjug/AP (Yves Logghe)Tanjug/AP (Yves Logghe)

„Ovako dugi topli periodi provociraju pčele. Dolazi do pokretanja legla ranije, a onda vrlo često imamo prodore hladnijih talasa, krajem februara, pa čak u martu i aprilu. Onda dolazi do iscrpljivanja pčela i njihovog slabljenja, te ulaze u proleće znatno oslabljene. Ne mogu da stignu da se adekvatno razviju do prve glavne paše”, objašnjava Živanović.

Ne muče samo vremenske prilike pčelare. Nekontrolisana upotreba pesticida nanosi nam veliku štetu, žali se Živadinović. On kaže da je sve teže baviti se tom granom poljoprivrede.

„Pčelari vrlo često u proleće zatiču prazne košnice. To je globalna pojava. Opšta industrijalizacija i hemizacija poljoprivrede čine svoje. Država, kada to kažem mislim na bilo koju državu u svetu (i u EU, u drugum zemljama, pa i kod nas) nema dovoljne mehanizme kontrole, pre svega tretiranja bilja. Zbog toga mi pčelari imamo velike probleme. Danas pčelariti je mnogo teže i komplikovanije nego nekada”, ističe Živanović.

Naš sagovornik tvrdi da je to što se priča da u Evropskoj uniji nema dovoljno pčela za oprašivanje to je potpuno tačno, ali se nada da se to neće dogoditi i u Srbiji.

„Kod nas za sada ima dovoljno pčela za oprašivanje poljoprivrednih kultura. Međutim, još nema razumevanja poljoprivrednika, jer oni ne shvataju da bez pčela nema oprašivanja, nema dovoljno visokih prinosa i kvalitetnih proizvoda”, naglašava Rodoljib Živanović.

Uprkos problemima, koji prate pčelarstvo, sve više mladih zainteresovano je za bavljenje tim poslom. To je velika šansa za zaposlenje, tvrdi predstavnik novosadskog Društva pčelara “Jovan Živanović” Đorđe Mrkić.

„Broj polaznika će ove godine verovatno premašiti 80. To su uglavnom mladi ljudi starosti između 20 i 30 godina. Oni pčelarstvo vide kao svo svoje glavno zanimanje. Ta zaiteresovanost govori o tome kolika je mogućnost zapošljavanja kroz pčelarstvo. Svedoci smo da u svim drugim granama privrede i industrije se smanjuje broj radnih mesta dok je pčelarstvo čini mi se jedino koje može da ponudi nova radna mesta ili povećanje radnih mesta, a da pri tome ne ugrozi nikoga”, smatra Mrkić.

O potencijalu našeg pčelarstva najbolje govori podatak da smo, u prvih 11 meseci prošle godine, izvezli više od 3.000 tona meda, a tek hiljadu tona mesa. I to pokazuje da je pčelarstvo najžilaviji i najperspektivniji deo našeg stočarstva, zaključuje Đorđe Mrkić.

Izvor: RTV
Autor: Stevan Davidović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">