Reklama

Nakon skoro tri godine intenzivnog rada tima opštine Pirot, Zavod za intelektualnu svojinu doneo je rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavaja od kravljeg mleka. Za pirotski kraj ovo će biti nova šansa da vrate nekadašnju slavu ovog proizvoda, koji se izvozio širom sveta.

Zavod za intelektualnu svojinu doneo je, nakon tri godine, rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Nakon intenzivnog rada i izrade elaborata, opština Pirot uspela je da zvanično u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštiti ovaj delikatesni proizvod.

„Ovim elaboratom definasno je sve, počev od toga ko može da proizvodi pirotski kačkavalj, kako se proizvodi. Tako da će etiketu sa zaštićenim imenom nositi samo onaj proizvod koji je odležao, odnosno ima period zrenja od četiri meseca“, kaže Vesna Lazarević, stručni saradnik opštine Pirot za poljoprivredu.

Brend je sertifikovan, ali će opština sada morati, pre svega, da stimuliše stočare.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da u narednom periodu treba obratiti pažnju na sirovinu, odnosno da se podigne sirovinska baza pa će, kako kaže, preko Fonda za razvoj poljoprivrede u narednom periodu pokušati da podstaknu proizvodnju mleka.

„Za povećanje proizvodnje mleka planirali smo oko 15 miliona dinara, što kroz sufinansiranje nabavke kvalitetnih priplodnih grla krupne stoke i sitnih preživara, kao i tri miliona dinara za kupovinu opreme za mužu ovaca“, kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu.

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirili probirljivo tržište. Zaštita kačkavalja treba da podstakne, pre svega, male porodične mlekare, koje bi se udruživale i zajednički nastupale na tržištima.

Pirotski kačkavalj bio je najviše izvoženi proizvod iz Srbije još tridesetih godina prošlog veka. Tada je put Evrope i Amerike godišnje išlo 30 vagona kačkavalja. Smanjenjem stočnog fonda i velikom migracijom iz sela u grad, proizvodnja je toliko opala, da je zadnjih decenija, bilo više priče o kačkavalju, nego samog kačkavalja.

Izvor: RTS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">