Direktor Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Rajko Mandić kaže da će se strateški partner za tu firmu tražiti tek nakon njenog oporavka.

On je naglasio da se od strateškog partnera koji bi bio manjinski, očekuje da donese nove vrednosti i znanja, kao i bolje kontakte sa svetskim finansijskim institucijama.

„Grad Beograd kao većinski vlasnik PKB-a iz Padinske Skele želi da se završi restrukturiranje i da se firma oporavi, a onda u kasnijoj fazi da potraži nekog strateškog partnera“, kazao je Mandić.

Grad Beograd je sredinom 2010. godine preuzeo vlasništvo nad PKB-om.

Direktor nekada veoma uspešnog poljoprivrednog preduzeća čije su ambicije da to ponovo postane, kazao je i da je krajem prošle godine oko 400 radnika dobrovoljno otišlo iz PKB-a uz otpremnine. Radnici su dobijali 300 evra po godini staža i parcele od po 20 ari poljoprivrednog zemljišta na korišćenje.

Mandić je kazao da je PKB krajem prošle godine započeo restrukturiranje, da je za ovu godinu planirana nabavka nove poljoprivredne mehanizacije, a krajem godine otvaranje nove farme. Prema njegovim rečima te investicije u 2012. godini, PKB će realizovati kreditima.

„Projekat farme još nije završen do kraja, ali ideja je da to bude nova farma sa 2.000 do 2.500 životinja u slobodnom držanju, a ne kao do sada, vezane“, kazao je direktor PKB-a.

Mandić je dodao da PKB neće povećavati stado, već će u novu farmu, za koju se još uvek ne zna gde će se nalaziti, iz postojećih farmi te korporacije postepeno prebacivati životinje.

„PKB je najveća farma u Evropi, jer ima oko 9.000 mužnih krava na jednom mestu i te životinje će se samo prebaciti u narednom periodu u savremenu farmu“, objasnio je Mandić.

On je naglasio da je ratarska i proizvodnja mleka u PKB-u primarna i da se proizvodnja sa oko 50 odsto, od 22.000 hektara zemljišta koje se obrađuju koristi za ishranu životinja, a ostatak se prodaje kao tržišni višak. PKB ima ukupno oko 29.000 hektara zemlje.

„PKB se u ovom trenutku fokusira i specijalizuje da bude najbolji u proizvodnji mleka, a da li će u nekoj kasnijoj fazi krenuti u sekundarnu preradu to se još ne zna“, kazao je direktor te poljoprivredne korporacije u blizini Beograda.

On je dodao da u PKB-u trenutno ima oko 2.000 zaposlenih, a trebalo bi da ih bude oko 1.826, jer su tolike potrebe. „Smanjenje broja zaposlenih je nepopularna mera, ali je to neophodno da bi preduzeće stalo na noge“, kazao je Mandić.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">