Reklama

Nedovoljna briga o proizvodnji jaja i živinskog mesa u Srbiji dovela je to toga jaja, meso i prerađevine moramo da uvozimo iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, a roba je često sumnjivog kvaliteta, upozorili su u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja PKS Miroslav Blagojević ukazao je da prerađevine kupujemo od Makedonije koja ih iz domaće proizvodnje nema dovoljno ni za sebe.

„To uvozno meso i prerađevine su lošeg kvaliteta, jer se u prerađevine ugrađuje uvozno meso iz Brazila, a živina je tamo hranjena sojom koja je genetski modifikovana“, istakao je Blagojević.

On je objasnio da je zbog toga, kada stigne u Srbiju, takvo meso znatno jeftinije od našeg domaćeg.

U Srbiju je u toku prošle godine uvezeno više od 1,1 miliona komada jednodnevnih pilića i značajne količine mesa, objavljeno je u najnovijem broju časopisa „Korak“, koji izdaje PKS.

Živinarska proizvodnja Srbije nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, a dok potrošnja živinskog mesa i jaja u vreme krize raste, njegova potrošnja u Srbiji opada.

Ta vrsta proizvodnje je stigla na nivo govedarske proizvodnje, a to je oko 100.000 tona mesa i oko 1,2 milijarde jaja godišnje.

Stručnjaci ističu i da se živinarska proizvodnja može veoma brzo obnoviti. Ta delatnost je po prvi put stavljena na listu onih kojih će dobijati subvencije za proizvodnju, zahvaljujući novom Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">