Reklama

Završavaju se dogovori između nekoliko srpskih firmi, proizvođača roba široke potrošnje iz prehrambene i hemijske industrije, sa partnerima u Hrvatskoj, izjavio je Tanjugu direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Drenislav Žekić.

„U pitanju je pronalaženje novih distributera za njihove robe i plasman na hrvatsko tržište“, precizirao je on. Žekić je naglasio da Srbija u prehrambenoj i robi široke potrošnje različitih industrija ima nekoliko konkurentskih prednosti. „To su vrlo kvalitetni proizvodi, delom su to poznati brendovi, koji su ostali u svesti nekadašnjeg zajedničkog tržišta, kao i cenovna konkurentnost u odnosu na proizvode iz drugih evropskih zemalja“, naglasio je on.

Žekić je naveo da sve više srpskih proizvoda dolazi na hrvatsko tržište, ali je isto tako važan dodatni napor srpske privrede da zauzme svoju poziciju sutra na zajedničkom evropskom tržištu, jer ne treba zaboraviti da dobar deo svoje proizvodnje Srbija izvozi na razvijeno evropsko tržište. „Postavlja se pitanje zašto (srpski proizvođači) ne bi imali svoje mesto i na hrvatskom tržištu, koje će sutra biti deo zajedničkog tržišta“, kazao je on. Žekić je istakao da veliku prednost za plasman srpskih proizvoda na hrvatskom tržištu stvara i blizina, konkurentnost i tradicija, i „u krajnjoj liniji jezici kojima govorimo, pa se bolje razumemo“.

„S druge strane, iz Hrvatske je sve intenzivniji dolazak i na na neki način pritisak hrvatskih firmi koje žele da investiraju u Srbiji, da prenesu deo ili celu proizvodnju u Srbiju iz prostog razloga što će se od 1. jula 2013, kada Hrvatska postane deo EU promeniti režim poslovanja na tržištima CEFTE“, ukazao je on. Žekić je objasnio da je dodatni motiv za dolazak različitih proizvodnih hrvatskih firmi u Srbiju i dalji izvoz recimo na rusko i arapsko tržište. „Ne treba zaboraviti da u tekstilnoj industriji hrvatski proizvođači kad izvoze u Rusiju imaju 23 odsto carine, a kada to proizvode u Srbiji, onda to izvoze bez carina, to je već velika konkurentska prednost“, kazao je Žekić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">