Reklama

Izvor: Tanjug

INĐIJA – Ministri u vladi Srbije Nebojša Ćirić i Oliver Dulić ozvaničili su početak izgradnje prve fabrike za otklanjanje otpada iz mesne industrije po najvišim ekološkim i bezbednosnim evropskim standardima.
Zvaničnom otvaranju radova prisustvovao je i gradonačelnik Inđije Goran Ješić.

Izgradnju će realizovati belgijsko-srpska kompanija „Energozelena“ a početak rada fabrike, koja će zaposliti oko 100 radnika, očekuje se u septembru 2012.

„Energozelena“ će u fabriku investirati 21 milion evra, kao i sopstveni sistem logistike kojim će prikupljati životinjski otpad iz klanica, farmi i firmi iz mesne industrije.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je za izgradnju fabrike i nabavku opreme preko Fonda za razvoj odobrilo dugoročni investicioni kredit u iznosu od 300 miliona dinara.

Ističući da je ovo prva moderna investicija u oblasti prerade biomase, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Dulić rekao je da su procene da u Srbiji postoji 220.000 tona klaničkog otpada, a da su nezvanični podaci 400.000 tona.

Dulić je ukazao da je ova fabrika deo realizacije „zelene ekonomije“ u koju je, od početka mandata ove vlade, zaposleno 8.000 ljudi, a do kraja njenog mandata trebalo bi da obezbedi posao za ukupno njih 10.000.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da je ova fabrika dokaz da je Srbija, i pored teškoća i krize, dobro mesto za investiranje.

On je ukazao da je Inđija jedan od najboljih primera proaktivne uloge lokalne samouprave, zbog čega je u taj grad došao veliki broj investitora.

Otpad će se obrađivati i transportovati u skladu sa evropskim standardima, što će Srbiji u budućnosti omogućiti izvoz mesnih proizvoda u zemlje EU.

Fabrika u Inđiji obrađivaće 150.000 tona životinjskog otpada koji više ne može da se koristi u ljudskoj i životinjskoj prehrani i koji treba da bude uništen iz zdravstvenih i ekoloških razloga.

Karakteristično za novu fabriku biće i to što će ta ona raditi na ekološkim principima , iza sebe neće ostavljati otpad jer će sve što preostane nakon obrade biti korišćeno kao gorivo za proizvodnju energije, a otpadne vode će se prečišćavati u lokalnim postrojenjima dok ne dostignu kvalitet rečne vode.

Ovaj projekat se realizuje u skladu sa projektom Vlade Srbije „Očistimo Srbiju“ koji se bavi opštim problemom zbrinjavanja otpada u Srbiji.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">