Reklama

EU IPA Program integrisane podrške inovacijama (IISP), koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj (NARR) i Ministarstvom prosvete, u nastavku obuke za unapređenje investicione spremnosti malih i srednjih preduzeća, od 24. do 27. septembra organizuje dodatnu obuku „Unapređenje procesa pristupa investicijama“.

Na toj obuci učestvuje 27 preduzeća, koja su odabrana od ukupno 107 firmi koja su u periodu maj–jul 2013. uspešno završila prvi deo obuke za unapređenje investicione spremnosti „Finansiranje razvoja poslovanja“.

Ova vrsta obuke je razvijena sa ciljem da pomogne preduzećima, a naročito inovativnim preduzećima sa visokim potencijalom rasta, da privuku investicioni kapital i da razumeju zahteve i potrebe investitora (banaka, fondova vlasničkog i rizičnog kapitala).

Prvi deo obuke za unapređenje investicione spremnosti je organizovan kako bi preduzeća unapredila onaj segment poslovanja od kojeg zavisi njihova investiciona spremnost; upoznala se sa alternativnim izvorima finansiranja (da naprave razliku između pozajmljenog kapitala i ulaganja vlasničkog kapitala); razumela zahteve i kriterijume koje investitori koriste da bi procenili investicione mogućnosti preduzeća; kreirala investicioni predlog i naučila kako da uspešno predstave investitorima svoju poslovnu ideju.

Program integrisane podrške inovacijama u okviru drugog dela obuke „Unapređenje procesa pristupa investicijama“ organizuje grupnu i individualnu obuku i mentoring za preduzeća, kako bi unapredila svoj poslovni model i u skladu sa njim identifikovala i privukla pravog investitora. U okviru grupne obuke poseban akcenat je stavljen na unapređenje poslovnog modela, kreiranje poslovnog plana i efikasno prezentovanje polovne ideje potencijalnim investitorima vlasničkog i rizičnog kapitala (private equity i venture capital). Individualna obuka za odabrana preduzeća će biti organizovana u oktobru i novembru 2013. godine.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">