Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, tj. njegovoj organizacionoj jedinici Laboratoriji za zemljište i agroekologiju je na konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je odobrena realizacija studijsko istraživačkog projekta „Potencijali Republike Srbije u pogledu kvaliteta zemljišta za organsku poljoprivrednu proizvodnju“.

Cilj projekta je ispitivanje kvaliteta zemljišta u organskoj proizvodnji (plodnosti i prisustva opasnih i štetnih materija) u odnosu na konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, cilj je i utvrđivanje mogućnosti direktnog uključivanja napuštenog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji centralnog dela R.Srbije u organsku poljoprivrednu proizvodnju bez perioda konverzije.

Početkom avgusta 2013. godine ekipa Laboratorije za zemljište i agroekologiju je izvršila terensko ispitivanje i uzorkovanje zemljišta iz jugozapadne Srbije, kao jedne od pet planiranih oblasti (1. severna – mačvanski, beogradski, podunavski i deo braničevskog okruga, 2. istočna – deo braničevskog, borski i zaječarski okrug, 3. centralna – moravički, šumadijski, deo kolubarskog i severni delovi zlatiborskog i raškog okruga, 4. jugoistočna – pirotski, jablanički i pčinjski okrug i 5. jugozapadna – južni delovi zlatiborskog i raškog okruga).

Uzorkovano je napušteno poljoprivredno zemljište na teritoriji opštine Tutin (Pešterska visoravan). Poljoprivredno zemljište u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji je uzorkovano u okolini Noove Varoši, Raške i na Kopaoniku.

Izvor: serbiaorganica.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">