Mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti.

Italijanska fabrika salata „La Linea Verde“, počela je danas zvanično sa radom u selu Dobrinci u opštini Ruma, a kako su naveli zvaničnici na otvaranju, planirano je da pored trenutno 70 zaposlenih posao dobije do 150 radnika u punom kapacitetu trogodišnje realizacije projekta.

Fabrika se prostire na 6.000 kvadratnih metara, proizvodiće i pakovati salatne obroke, a kako je navedeno na otvaranju, mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti ovog italijanskog investitora, koji je izvozno orijentisan.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je novinarima da je država odobrila 24 projekta u preradjivački sektor i genetsko unapredjivanje stočnog fonda.

On je objasnio da je jedan od takvih projekata upravo i fabrika „La Linea Verde“, koja po njegovim rečima predstavlja „Juventus u preradjivačkoj industriji“.

„Ovo je fabrika na selu, koja je izgradjena na mestu gde niko nije mogao da pretpostavi. Sada će poljoprivrednici koji tu žive imati i priliku da svoje povrće prodaju upravo ovoj fabrici“, rekao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu uručili su ovom prilikom kompaniji „La Linea Verde“ ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prvenstva zakupa.

Reč je o blizu 100 hektara obradive površine za plasteničku proizvodnju, koja se nalazi u susednim Kraljevcima.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je investicija vredna 10 miliona evra u prvoj fazi.

„Ovakvi investitori i ovakve investicije u preradjivačke kapacitete jesu nešto što je preko potrebno poljoprivredi Vojvodine i Srbije, jer se na ovaj način stvaraju preduslovi za proizvodnju finalnih proizvoda, a potom i za izvoz tih proizvoda sa dodatom vrednošću“, rekao je on.

Dodao je da je povrtarska proizvodnja razvijena na teritoriji opštine Ruma, gde prema podacima postoji 1.500 hektara pod povrtarskom proizvodnjom.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">