Reklama

„Danas otvaramo eksplanatorni skrining za Poglavlje 12 – za bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja. Bezbednost hrane u našoj zemlji je na odgovarajućem nivou ali naše zakonodavstvo moramo usladiti sa zakonodavstvom EU što i jeste cilj danas otpočetog skrininga“, rekao je ministar Glamočić u Privrednoj komori Srbije gde je organizovano direktno praćenje sastanka eksplanatornog skrininga u oblasti bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja u Briselu, koje će trajati do 7. februara 2014. godine.

Ministar Glamočić napomenuo je da je skrining dugotrajan proces, nakon čega idu pregovori, dodajući da taj proces zavisi ne samo od Srbije, već i EU. „Najveći deo zakonodavstva, čak jedna trećina, tiče se zakonodavstva u poljoprivredi. Najveći deo zakona već je usklađen sa standardima EU, ali nam predstoji još mnogo toga da poboljšamo“, izjavio je ministar Glamočić.

U Briselu boravi delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predvođena državnim sekretarom Danilom Golubovićem. Tom prilikom predstavnici Evropske komisije predstaviće nam evropsko zakonodavsto u oblasti bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja. Bilateralni skrining za ovu pregovaračku grupu biće održan u decembru mesecu 2014. godine.

Tokom naredne sedmice do 07. februara, predstavnici civilnog društva, predstavnici našeg ali i drugih ministarstva, predstavnici Privredne komore, kao i instituta i fakulteta moći će da prate putem video linka prezentaciju eksplanatornog skrininga u Briselu.

Vlada Srbije fomirala je Koordinaciono telo za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Obrazovano je 35 pregovaračkih grupa zadužene za pregovore u okviru 35 pregovaračkih poglavlja. Ministarstvo poljoprivrede zaduženo je za pregovaranje u oblasti tri pregovaračka poglavlja i to bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, za oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i ribarstva.

Direktorka Kancelarije za saranju sa civilnim društvom Ivana Ćirković navela je da je ovo šesto poglavlje koje se otvara u pregovorima za članstvo Srbije u EU, i direktno prenosi na ovakav način, dodajući da je jako važno da se javnost još više uključi u taj proces. Ona je objasnila da će ovo biti intenzivna godina, jer skrininzi predstoje do sredine 2015., zbog čega je važno da se javnost informiše na pravi način kako bi ispravno razumela na koji će način procesi daljih pregovora teći.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da je izuzetno važno razumeti da u ovom procesu učestvuje i privreda, istakavši da je strateško opredeljenje PKS da podrži evropske integracije. „Ono sto je nama važno je – u kojoj dinamici će taj proces biti održiv. Ne možemo sve implementirati odmah, ne mogu sva pravila i procedure biti stavljene „ad hok“ na sto privrednicima Srbije“, naveo je Sertić. Kako je naveo potrebno je vreme i tranzicioni period kako bi se ti procesi učinili održivim za privredu Srbije, i u tom delu je jako važno učešće privrednika, institucija, akademske zajednice i ostalih, kako bi taj proces bio jasan i transparentan.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">