Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da će deo sredstava namenjenih subvencijama biti preusmeren na podizanje savremenih kapaciteta u ruralnim sredinama.

On je, na 13. Ekonomskom samitu Republike Srbije, rekao da je nezaposlenost gorući problem i „Herkulov zadatak“, koji treba rešiti u godinama koje dolaze.

Glamočić je naveo da je svaka četvrta privatizacija neuspešna, a iz sektora primarne agrarne proizvodnje otpušteno je 60.000 radnika, od kojih većina i danas traga za poslom.

Prema njegovim rečima, deo subvencija namenjenih poljoprivredi biće preusmeren u podizanje savremenih farmi, voćnjaka, plastenika, hladnjača, ali i podizanje preradnih kapaciteta u ruralnim sredinama.

Ministar je ukazao na neophodnost ukrupnjavanja zemljišnih poseda i udruživanja poljoprivrednika kako bi mogli da ostvare veći profit.

Glamočić je najavio da će do kraja ove godini biti završena strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja za naredni desetogodišnji period, koja će biti u potpunosti usklađena sa evropskim principima, i koja će omogućiti dugoročnu i stabilnu agrarnu politiku.

On je podsetio i da poljoprivreda učestvuje sa jednom četvrtinom u bruto domaćem proizvodu zemlje zaključivši da Srbija puno zavisi od poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">