„I pored teške ekonomske situacije koja pogađa ovaj sektor, izvoz srpskog vina beleži rast, a država se trudi da pomogne na razne načine“, istakao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević na Međunarodnom sajmu vina „Beo Wine“.

Državni sekretar Radošević uručio je diplomu za šampionsku titulu u kategoriji belih vina vinariji Kovačević. Na takmičenju „Beo Wine Challenge Cup 2014“ vinarija Kovačević je dobila nagradu i u kategoriji roze vina, a u kategoriji crvenih vina nagrađena je vinarija Dibonis.

„Nedavno smo ukinuli sve troškove proizvođača za upis u Vinogradarski registar i troškove kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom. U ovoj godini imamo u planu i podršku opremanja vinarija kroz refundiranje dela troškova za nabavku opreme, ali i putem subvencionisane kamate za kredite za nabavku opreme za vinarije“, naglasio je Radošević.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je uskladilo sistem geografskog porekla sa EU zahtevima i uvelo sistem obeležavanja vina sa geografskim poreklom markicama kvaliteta i porekla, objasnio je Radošević i pozvao sve proizvođače vina da formiraju profesionalna udruženja kako bi mogli da registruju oznake geografskog porekla i kako bi imali mogućnost da dobiju pogodnosti od Ministarstva poljoprivrede, a uskoro i od fondova Evropske unije.

Međunarodni sajam vina „Beo Wine“ održava se po peti put, a organizatori su „Srpsko Vino“ doo, Privredna komora Beograda i Udruženje vinogradara i vinara „Vivis“ iz Beograda.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">