Reklama

Lokalna samouprava u Novom Bečeju će pomoći mladima koji nameravaju da pokrenu sopstveni agrobiznis i registruju poljoprivredno gazdinstvo, saopšteno je danas iz novobečejske opštine.

Kako se navodi, mladim poljoprivrednicima biće stavljeni na raspolaganje plastenici, zemljište, objekti, oprema, edukacija i mentori, a grupa koja poseduje sopstvenu zemlju, opremu i sredstva koristiće samo edukativnu i mentorsku komponentu inkubatora.

Plastenici se obezbeđuju u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), a plan je da poljoprivrednici sami plasiraju svoju proizvodnju, uz obuku kako da razumeju tržište, pronađu kupca i plasiraju i naplate proizvod.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović kazao je da će „lokalna samouprava maksimalno pomoći svojim sugrađanima koji imaju nameru da se bave ovom delatnošću, ali da će i oni imati obaveze“.

Kako je objasnio, polaznici će imati obavezu da posle perioda inkubacije nastave rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu kroz pokretanje sopstvenog biznisa i ulaganja u podizanje plastenika i da u sledećih godinu ili dve učestvuju kao mentori u obuci novih polaznika u inkubatoru i prenošenju znanja i iskustava u radu.

Plasman preko postojećih ili novih zadruga će se podržati od strane inkubatora uz pomoć opštinske Kancelarije za poljoprivredu, a biće obezbeđene i obuke na temu organizovanja u zadruge i zajedničkog plasmana proizvoda.

Za taj program mogu da konkurišu nezaposlena lica mlađa od 35 godina, sa minimalno završenom srednjom školom, vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta najmanje 0,5 hektara (minimalni uslov za registraciju gazdinstva), registrovano poljoprivredno gazdinstvo najkasnije do 31.03.2014. godine, jasno obrazložen biznis plan i da kandidat namerava da ostane u opštini Novi Bečej.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">