Reklama

Uz niz primedbi data je pordška donošenju zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije.

Nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije dobio je podršku na zajedničkoj sednici Grupacije proizvodjača i preradjivača duvana Privredne komore Srbije i Odbora Grupacije za proizvodnju, preradu i promet duvana D.o.o. Industrijsko bilje iz Novog Sada. Na sednici je zaključeno da je dobro što je konačno stiglo vreme da veliki broj uredbi koje je su rešavale probleme samo ,,gašeći požar“, zameni zakonski akt. Sad će sve to da se definiše sistemski kroz zakonske propise. Podrška je data uz niz primedbi.Tako je, pre svega, predloženo u subvencionisanje i premiranje uključiti i proizvodnju duvana, jer je to proizvod koji je izvozno orijentisan. To je značajno zbog toga što od proizvodnje duvana u Srbiji živi više hiljada porodica, pre svega, iz nerazvijenih regiona.

Savetnik u Privredmnoj komori Srbije Milan Prtostran u uvodnom obrazloženju je pohvalio što će ova problematika konačno biti rešena zakonom. Jer, do sada su se problemi rešavali od slučaja do slučlaja od ministra do ministra. Tako smo za proteklih 12 godina imali sedam agrarnih politika, podvukao je Prostran. Ima i dopunskih predloga za zakon, ali treba imati u vidu da je predlagač zakona ograničen sa parama. U kratkoj javnoj raspravi iznete su i primedbe, a to je da su trebali biti utvrdjeni strateški pravci za zakon, zatim da je trebalo doneti i strategiju razvoja poljoprivrede, a poseban naglasak je dat da se u premiranje uvrsti i duvan, čiju proizvodnju treba vratiti u nerazvijena područja.

Predsednik Grupacije za duvan Udruženja za poljoprivedu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Đordjo Radojičić je rekao da nije dobro što u Nacrtu budućeg zakona nema nijedne reči o proizvodnji duvana. Sa njegovom proizvodnjom u Srbiji mogu da se postignu strateški ciljevi. A, to je ruralni razvoj, punjenje budžeta Srbije, da se sivo tržište svede na minimum, i da se zaposli značajan broj novih radnika. Radojičić je posebno naglasio da je proizvodnja duvana izvozno orijentisana delatnost, da je u okviru nje najjeftinije otvaranje novih radnih mesta i da donosi značajna sredstva za punjenje budžeta Srbije. Svoje predloge on je potvrdio činjenicama da se, recimo jedan hektar duvana u susednoj Madjarskoj, ali i drugim zemljama stimuliše sa oko 4.000 evra uz prinos od 1,4 tone po hektaru. Naša proizvodnja je dosta veća i konkurentija od ostalih zemalja, naglasio je Radojičić.

Direktor Industrijskog bilja iz Novog Sada Olga Čurović je pohvalila akciju što će zakon umesto uredbi rešavati probleme. Medjutim, nije dobro što u njemu nije odgovarajuće mesto pronašao duvan, jer je to izvozno orijentisan proizvod. Govoreći o tradiciji i značaju proizvodnje duvana u Srbiji Predrag Stojanović, direktor fabrike duvana u Čoki je naglasio da smo ovu kulturu zapostavili, a najbolji dokaz je da smo, recimo 1986. godine na ovim prostorima imali proizvodnju od 28.000 tona duvana, a da će sad biti najviše 8.000 tona.

Samostalni savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Milan Kužnik je istakao da ukupna spoljnotrgovinska razmena duvana i duvanskih proizvoda u periodu januar – septembar 2012. godine iznosi 124,7 miliona dolara, od čega se na izvoz odnosilo 46,4, a na uvoz 78,3 miliona dolara. Po njegovim rečima izvoz duvana i duvanskih proizvoda učestvuje sa 2,3 odsto u ukupnom izvozu poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u Srbiji, dok se deo uvoza kreće na nivou od 8,3 odsto. Za devet meseci ove godine u odnosu na isto vreme prethodne, zabeležen je rast ukupne robne razmene duvana i duvanskih proizvoda od 6,5 odsto. Istovremeno je izvoz bio veći za oko 15,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoz ovih proizvoda imao je rast od samo 1,8 odsto. Dakle, u ovom periodu, zabeležen je deficit u razmeni duvanskih proizvoda sa svetom u iznosu od 31,9 miliona dolara, što je smanjenje imajući u vidu da je u isto vreme prethodne godine bio zabeležen deficit od 36,7 miliona dolara.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">