Reklama

Vojvođanska administracija je iz budžeta za agrar opredelila 10 milijardi dinara. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da će najveći deo novca biti uložen u kapitalne investicije u poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić za potencijalne investitore u agrar ima dobre vesti. Ko želi da investira može da računa na 30 do 40 odsto bespovratnih sredstava. Naravno, novac će biti ulagan u najisplativije projekte.

“ Jako puno sredstava ćemo uložiti u zaštitne mreže za voćnjake, u sisteme za navodnjavanje kap po kap, u plastenike, a imamo interesantne mere za stočarstvo i naravno melioracije. U njih će biti uloženo čak 40 miliona evra. Želimo da očistimo kanalsku mrežu u Vojvodini. Da samim tim povećamo prinos kukuruza i da optimalno vreme setve bude u suvim njivama a ne u onim u kojim je lakše gajiti pirinač „, kaže Ješić.

Pokrajinski sekretar je obišao staklenik Grow rasada u Irigu, jedan od najsavremenijih tog tipa u Evropi. Govoreći o očekivanju od pokrajinske administracije stručnjak u toj kompaniji Milutin Karas je naveo nelogične primere koji se, čini se, mogu dogoditi samo kod nas.

„Mi smo najveći potrošači vode u Irigu. Godišnje potrošimo 10 miliona litara vode. Zato smo konkurisali kod pokrajinskih fondova za unapređenje sistema. Odbijeni smo sa obrazloženjem da naši bunari, sistemi za navodnjavanje i oprema nisu adekvatni. Molili smo tri puta činovnike iz fondova da dođu i uvere se koju opremu posedujemo, međutim, stalno su nas ignorisali. Takođe, najveći smo potrošači gasa u opštini Irig. Tražimo da gas plaćamo na rate zbog sporog obrta kapitala kao što je to omogućeno proizvođačima divana. Neverovatno je da 7 meseci kada ne trošimo gas plaćamo 52.000 dinara mesečno tzv. „održavanje sistema“. Plaćamo ukupno 5.600 € nešto što niko ne koristi“, rezignirano konstatuje Karas.

Novac koji je Vlada Vojvodine namenila agraru će biti tako raspoređen tako da će Sekretarijatu za poljoprivredu pripasti 6 milijardi dinara dok će Vojvodina Vode i Vojvodina šume dobiti 4 milijarde dinara. To je bar nominalno najveći agrarni bužet poslednjih godina.

Autor: Đorđe Simović
Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">