Početak ove godine značio je ukidanje carine za većinu poljoprivrednih proizvoda koji iz EU stižu na srpsko tržište. Veći proizvođači za sada ne osećaju efekte liberalizacije a stručnjaci kažu da u ovoj godini ne bi trebalo očekivati promene.

Benefit nisu osetili ni potrošači kroz smanjene cene proizvoda. Pre liberalizacije, mnogi su upozoravali da bi to moglo da ugrozi opstanak mnogih proizvođača, što bi dodatno oslabilo domaću poljoprivedu. S druge strane, nadležni su najavljivali pojeftinjenja. Razlog za strah od ukidanja carina za većinu poljoprivrednih proizvoda iz EU opravdan je kod malih proizvođača, jer oni ne mogu da se takmiče ni sa ozbiljnim domaćim poljoprivrednicima, a kamoli sa konkurencijom iz razvijenih zemalja. Jedini način da oni opstanu na tržištu jeste da se udruže i osnaže. Veći proizvođači koji nude značajnije količine, kažu da za sada ne osećaju negativne efekte liberalizacije, a ne veruju da će ih biti ni ubuduće. “Nama je veći problem naša konkurencija koja je nelojalna, naši trgovinski lanci koji ne plaćaju povrtarske proizvode, pogotovo kad je u pitanju sezonsko povrće spuštaju cene ispod granice isplativosti”, kaže povrtar iz Glogonja kod Pančeva Kosta Trebješanin. Poljoprivrednici očekuju i bolju kontrolu kvaliteta proizvoda iz inostranstva. “Kao voćar ne strahujem od te nove, da kažemo tržišne utakmice. Ako kvalitet onog voća koje može da dođe iz EU bude kao kvalitet onog voća koje mi proizvodimo, ovde to voće u svakom slučaju neće moći da bude jeftino”, kaže voćar iz Smedereva Boban Marković.

Prema najavama nadležnih, trebalo je da korist od ukidanja carina osete pre svega potrošači, kroz niže cene hrane. “Sve promene po pitanju carinske stope koje budu stigle do nas u potpunosti ćemo preneti na potrošače. Međutim, za sada promene su neznatne, samo mali broj artikala je doživeo neka skromna pojeftinjenja. To su proizvodi koji pripadaju osnovnoj potrošačkoj korpi, ali su neprehrambeni”, kaže Olivera Ćirković iz “Univereksporta”. Prema oceni stručnjaka, tokom 2014. ne bi trebalo očekivati nikakve promene izazvane liberalizacijom, budući da će ovo biti godina ispitivanja tržišta Srbije. Za to vreme domaći proizvođači i prerađivači treba da povećaju proizvodnju i smanje troškove, kako bi potrošačima mogli da ponude robu jednakog ili boljeg kvaliteta, po pristupačnijim cenama od onih koje nude proizvođači iz EU.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 13.490

    Ne znam koja komp. je u pitanju samo znam da na vecini cokoladica pise da je proizvedeno u nekoj dr. zemlji kao sto je recimo Spanija (npr. jafica). Imam malo dete i sumnjicava sam po pitanju svega. Sad i banane prskaju nekim sredstvom koje je za, kako kazu, krompire namenjeno. Znate, kako nas lazu sve ove godine…….

Odgovor na: Poljoprivreda bez efekata ukidanja carina

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">