Uvođenje obaveze vođenja poslovnih knjiga dodatno će opteretiti ionako „obogaljenu“ poljoprivredu koja više ne može izaći na kraj sa takvim zahtevima, upozorili su danas Agrarni forum – Pančevo i udruženje „Pančevački ratari“. Ratari ovu godinu završavaju negativnim bilansom usled loših vremenskih prilika i agrarne politike, kao i pogubne politike cena, uz prezaduženost, obavezu otplate svih dugova, kao i najavu potpunog otvaranja granica prema EU januara 2014. godine, navedeno je u saopštenju.

„No, kao da sve ovo nije dovoljno – obavešteni smo da ćemo sledeće godine morati još da zaposlimo i knjigovođu, jer ćemo morati da vodimo knjigovodstvo (sva registrovana poljoprivredna gazdinstva), sa obavezom plaćanja poreza na dohodak, kao i poreza na poljoprivredno zemljište“, istaknuto je u saopštenju, uz opasku da za sada ne postoji nijedna pozitivna poruka srpskoj poljoprivredi.

Oni su upitali šta je sa obećanjem da će sledeće godine agrarni budžet biti veći od ovogodišnjeg i da će iznositi najmanje pet odsto od budžeta Republike Srbije, kao i sa najavom usvajanja strategije održivog razvoja agrara. U Agrarnom forumu – Pančevo i udruženju „Pančevački ratari“ tvrde i da će prva reakcija na nove obaveze biti masovno odustajanje od obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava, „kao i nesigurnih, neadekvatnih i neblagovremenih subvencija“.

Oni su izrazili bojazan da će naša poljoprivreda u 2014. bez adekvatne i podsticajne agrarne politike „toliko pasti da se više neće moći povratiti“, a da će mnoga sadašnja srednja i manja poljoprivredna gazdinstva „propasti, nestati i pasti na nečiji teret“. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da intenzivno razgovara sa Ministarstvom finansija u cilju iznalaženja rešenja za oslobađanje obaveze vođenja poslovnih knjiga od strane registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ova obaveza predviđena je važećim Zakonom o porezu na dohodak, čija bi primena trebalo da stupi na snagu 1. januara 2014. godine. Ministarstvo poljoprivrede dodalo je i da će blagovremeno obavestiti javnost o rezultatima zahteva upućenih Ministarstvu finansija u cilju zaštite interesa poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">