Reklama

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas hitnu izmenu pravilnika o svinjskom mesu kako bi se sprečio uvoz jeftine zamrznute svinjetine iz Evropske unije, čuvane duže od šest meseci, a koja je po evropskim standardima – neupotrebljiva.
Po važećem Pravilniku o kvalitetu zaklanih svinja i kategorizaciji svinjskog mesa, polutke i osnovni delovi polutke, koji su bili prethodno zamrznuti, mogu se stavljati u promet na malo, samo ako nisu bili zamrznuti duže od 12 meseci i ako u toku skladištenja nisu promenili organoleptička svojstva.

Asocijacija poljoprivrednika u svom saopštenju podseća da se u Srbiju iz EU po niskim cenama uvozi i dalje koristi za prodaju ili proizvodnju prerađevina, zamrznuto svinjsko meso koje je u zemljama EU važi kao neupotrebljivo, jer je u zamrznutom stanju čuvano pola godine.

Uvoz svinjetine iz zemalja EU je protekle godine porastao četiri puta u odnosu na 2011. godinu i, uz nelegalan šverc, direktno je doveo do urušavanja svinjarske proizvodnje i drastičnog pada otkupnih cena svinja u Srbiji, ističe Asocijacija.

Poljoprivrednici smatraju i da je takav uvoz doveo do minimiziranja napora Ministarstva poljoprivrede da subvencijom od 1.000 dinara po grlu utovljene svinje, pomogne očuvanju i razvoju proizvodnje svinja.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">