„Srbija mora sve da učini kako bi ljudi ostali na selu da žive od zemlje, jer je poljoprivredno zemljište naš veliki potencijal“, izjavio je danas u Novom Sadu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić.

Nakon predstavljanja Nacrta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014 -2024 na Poljoprivrednom fakultetu, ministar Glamočić je istakao da su tim dokumentom definisani okviri političkih i institucionalnih reformi, kao i osnovne smernice budžetskih podsticaja poljoprivredi i ruralnim područjima za narednu deceniju.

U Nacrtu Strategije se navode i institucije u zemlji koje bi, kako je istakao Glamočić, trebalo da pretrpe značajne promene kako bismo došli do krajnjeg cilja – a to je razvoj srpske poljoprivrede.

„To je jedan opšti dokument koji će sigurno biti od velike pomoći u našim pregovorima sa EU, ali strategija je prevashodno urađena radi unapređivanja naše poljoprivrede“, naglasio je Glamočić.

Akcenat strategije je na obrazovanju, jer „bez mladih obrazovanih kadrova, nema uspešne poljoprivrede“, ocenio je ministar Glamočić.

U izradi Nacrta Strategije učestvovalo je više od 240 ljudi, od onih iz nauke do neposrednih proizvođača, što je, prema rečima ministra poljoprivrede, prvi put rađeno na takav način, a ne kao ranije kada je strategiju pisalo svega nekoliko osoba.

Pre predstavljanja Nacrta Strategije ministar Glamočić je razgovarao s predstavnicima poljoprivrednih udruženja okupljenih u Asocijaciji poljoprivrednika o podsticajima i drugim neposrednim merama u agrarnoj politici za ovu godinu.

Ministar Glamočić je pozvao poljoprivredne proizvođače da na vreme počnu postupak registrovanja gazdinstava, kako bi taj proces bio obavljen do predviđenog roka – 31. marta.

Nakon predstavljanja Nacrta Strategije ministar je posetio farmu Milana Rainovića u Kisaću koja broji 500 koza i ovaca. Ovo domaćinstvo ima registrovanu mlekaru i nastavna je baza Poljoprivredne škole iz Futoga i Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">