Reklama

Izvor: Beta

BRISEL – Evropljani danas optužuju jedni druge za izvor tajanstvene bakterijske zaraze koja je usmrtila 14 ljudi i primorala Rusiju da zabrani uvoz svežeg povrća iz Španije i Nemačke.
Austrijske vlasti uputile su inspektore u samoposluge da provere da li je povrće iz Španije uklonjeno sa polica. U Italiji, karabinjeri su mobilisani i poslati da motre na sumnjivu robu iz Španije, Holandije i drugih evropskih država.

Predstavnica EU, Pia Arenkilde Hansen (Ahrenkilde) kaže da su nemačke vlasti našle da su krastavci iz španskih gradova Almerie i Malage mogući izvoz zaraze, a da je treći sumnjivi izvor u Holandiji ili Danskoj. U Nemačkoj, gde se nalazi najveći broj obolelih, zvaničnici kažu da neki španski krastavci zaraženi enterohemoragičnom ešerihijom Koli (EHEC) nose bakteriju, mada još nisu u stanju da odrede tačno odakle. Zvaničnici EU kažu da je lanac prevoza dug i da su krastavci iz Španije mogli da budu zaraženi na bilo kojoj tačci duž puta.

Španija je, u međuvremenu, krenula u odbranu i objavila da nema nikakvih dokaza da je špansko povrće uzrok zaraze. „Mesto izbijanja bolesti se ne može povezati sa Španijom,“ rekao je predstavnik Madrida novinarima u Brislu. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je zarazu kao „veoma veliku i veoma tešku,“ i pozvala evrposke države da rade zajedno na rešenju problema. „Gotovo svi slučajevi van Nemačke povezani su sa putovanjima ili boravkom u Nemačkoj,“ kaže stučnjak WHO za bezbednost Hilde Kruse ukazujući da je pojava krvave dijareje koju izaziva EHEC zabeležena i u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Britaniji, Holandiji i Švajcarskoj.

Španska ministarka zdravlja Leire Pahin (Pajin) naglašava da nema obolelih u Španiji i traži od Nemačke da ubrza istragu i dokaže šta je izazvalo zarazu. Nemačke optužbe „izazvale su uzbunu i bez dokaza pogodile proizvođače,“ kaže ona. Danska uprava za hranu nalazi da postoji „velika nedoumica“ oko navoda da bi danski krastavci mogli da budu umešani, ali da država vrši laboratorijska ispitivanja kako bi se umirili potrošači. Rezulati se očekuju danas. U Holandiji, koja više od polovine svoje godišnje produkcije od 1,6 milijardu krastavaca izvozi u Nemačku, uspaničeni uzgajivači krenuli da procenjuju štetu pošto su im sve isporuke zaustavljene.

Grupa holandskih uzgajivača pozvala je jedan nezavisni nemački institut da ispita njihove krastavce u nadi da će dokazati da su zdravi. Holandske vlasti kažu da ispitivanja kod proizvođača i u holandskim magacinima nisu pokazali ni trag bakterije. Češki zvaničnici kažu da će laboratorijska ispitivanja 120 možda zaraženih španskih krastavaca biti okončana sutra. U Českoj nema obolelih. U Poljskoj, jedna žena je prebačena u bolnicu u teškom stanju po povratku iz nemačkog grada Hamburga gde je do sad zabeleženo 467 slučajeva stomačne infekcije. Ruska sanitarna uprava zabranila je, do daljeg, uvoz krastavaca, paradajza i zelene salate iz Španije i Nemačke. Uprava kaže da će možda zabraniti uvoz svežeg povrća iz cele EU zbog manjka informacija o izvoru infekcije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">