Trgovina na Produktnoj berzi u Novom Sadu u ovoj sedmici je imala skroman promet i nije donela bitnija cenovna pomeranja, osim na tržištu kukuruza, objavila je danas ta poljoprivredna berza.
Kako se navodi, trgovano je sa „tek nešto preko 1.000 tona poljoprivrednih proizvoda“, ali je i tako skroman promet je skoro dvostruko veći nego prethodne sedmice. Dodaje se da je vrednost trgovine udvostručena i da je iznosila 27.820.983 dinara.

S obzirom na cenovna pomeranja, kukuruz je u strukturi ukupnog prometa učestvovao sa preko 68 odsto, navode stručnjaci Produktne berze.

Kako se ističe, ove sedmice je, nakon dvonedeljnog pada cene, kukuruz ponovo poskupeo i to za skoro pola dinara po kilogramu, dostižući ponovo cenu sa početka februara od 16,00 dinara za kilogram, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Kukuruza, vlage do 16 odsto, prodato je 50 tona po ceni od 16,50 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost. Kukuruzom standardnog kvaliteta trgovano je u količini od 678.453 kilograma po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 17,51 dinara za kilogram, što je za 2,64 odsto više nego prethodne nedelje.

„Sa cenovnog aspekta situacija na tržištu kukuruza, od početka godine na ovamo, odvija se po principu ‘toplo-hladno’, kao rezultat smanjenja ili povećanja izvoznih aktivnosti“, navode stručnjaci Produktne berze, uz napomenu da su zbog toga bilo kakve ozbiljnije procene o daljem cenovnom trendu kukuruza vrlo nezahvalne.

Pšenicom se već drugu nedelju za redom ne trguje na Produktnoj berzi, dok je soja koja ove nedelji beleži promet od 125 tona, pojeftinila za oko dinar po kilogramu u odnosu na cenu od pre dve nedelje. Ta uljarica je zabeležila cenu od 60,41 dinara po kilogramu.

Na novosadskoj poljoprivrednoj berzi je veoma aktivno bilo i tržište uree, gde je u okviru istrgovanih 165 tona, postignuta prosečna cena od 38,38 dinara za kilogram, što je nešto niže nego prethodne nedelje i kreće se na nivou od oko 300 evra za tonu, računato po srednjem kursu.

Od ostalih proizvoda sa listinga registrovan je još samo jedan berzanski posao kupoprodaje suncokretove sačme i to u količini od 46 tona po ceni od 26,76 dinara po kilogramu, što je identično prošlo nedeljnoj ceni.

Rast cene kukuruza uslovio je i rast vrednosti indeksa „prodeks“ (PRODEX), čija je vrednost danas 213,63 indeksnih poena, što je za 1,10 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">