Srbija je među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa, a poskupljenje od 20 procenata koje se najavljuje imalo bi za posledicu smanjenje potrošnje i kupovine te životne namirnice za četvrtinu, upozorio je Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.

„Najava poskupljenja mesa za 20 procenata je nerealna i neopravdana, jer će u narednom periodu biti veća ponuda, što će povećanje cena dovesti u pitanje“, rekao je on Tanjugu.

Proizvođači i prerađivači mesa ranije su rekli Tanjugu da će povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno „podgrejati“ i ovogodišnja suša, neminovno prouzrokovati poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata.

Bogosavljević je rekao da očekuje da će Vlada Srbije „energičnije reagovati“ na najavu poskupljenja mesa i preduzeti odgovarajuće mere kako bi bio zaštićen standard građana.

On je podsetio da je ranijih godina bilo situacija da su proizvođači podizali cene mesa, što bi uticalo na pad prometa zbog čega su bili prinuđeni da ih ponovo sniže sa trgovcima dogovarajući razne akcije kako bi rasprodali zalihe.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">