Reklama

Aleksandar Vučić (foto: Mc.rs) Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u petak (22. avgusta 2014. godine)

– Pre dva dana u Obrenovcu mi je zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu, Oskar Benedikt uručio ed memoar, u kojem se Vlada Srbije obaveštava da bi bilo neophodno da se uzdržimo od mere da podržimo trgovinske aktivnosti, pogotovo da uvodimo izvozne podsticaje, kredite i garanacije, ili da koristimo trgovinske kompanije kako bismo proširili srpski udeo na ruskom tržištu, zamenjujući izvoz zemalja EU – rekao je Vučić na konferenciji.

On je naveo da EU smatra da je korišćenje takvih oruđa nefer i neprijateljsko ponašanje, kao i da bi se to smatralo drugačijim od ponašanja EU koje je usmereno na stabilizaciju prilika u Ukrajini. Vučić je rekao da iako poštuje volju EU, neće uvoditi sankcije Rusiji. Dodao je da je strateški cilj ove zemlje ulazak u EU.

– Ponašaćemo se u skladu sa preporukama, ali nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji – rekao je Vučić i dodao da je Unija veći trgovinski partner našoj zemlji nego Rusija.

On je na konferenciji za novinare objasnio da Srbija od EU nije dobila demarš već upozorenje, koje veoma ozbiljno shvata i da nijednog trenutka sadržaj tog upozorenja ne želi da potcenjuje jer bi to, kako je rekao, bilo neodgovorno.

– Srbija nema veze sa sukobima u Ukrajini – rekao je Vučić, i dodao da je Srbiji dosta sopstvenih sukoba, i da mi vodimo „politiku mira“.

Vučić je dodao da nije razumeo jednu reč u tom memorandumu.

– Solidarnost sa članovima EU. Niko nas nije pitao kada su uvodili sankcije Rusiji. Ni kada su uvedene kontrasankcije. Mi, koje niko ništa i nije pitao, koji smo gledali „u se i u svoje kljuse“, brinuli o svojoj družavi i narodu, da budemo krivi i jednima i drugima – rekao je Vučić i dodao da je izgleda najveći problem što Srbija vodi računa o sebi.

On je poručio izvoznicima da se ne „igraju“ i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

– Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU – poručio je Vučić.

Srbija neće biti gladna

Vučić je rekao da će ova vlada posticati „rad od 365 dana“.

– Naravno da ima siromašnih, ima ih svuda. Ali Srbija neće ostati bez hrane – rekao je Vučić.

Očekujemo da EU održi obećanje

Premijer Srbije izjavio je da očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije.

– Dok sam na čelu vlade postovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vređa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija ali ocekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35 – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">