Reklama

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Ljubiša Dimitrijević prisustvovao je, dana 9. decembra 2011. godine prezentaciji na kojoj se govorilo o potencijalima plasmana sušenog voća, povrća, lekovitog i začinskog bilja i pečuraka u Privrednoj komori Srbije.

Tom prilikom Dimitrijević je izjavio: „Naša zemlja poseduje brojne komparativne prednosti za proizvodnju voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja i pečurki – tradiciju, povoljnu klimu, zemljište i nezagađenu životnu sredinu. Cilj je da se u budućnosti izvoze proizvodi iz viših faza prerade a nužno je i da se podigne konkurentnost proizvodnje“.

„Vlada Srbije će pomagati ovakve programe jer je cilj da se sa ovakvim proizvodima iz viših faza prerade zauzme deo svetskog tržišta a Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede podržava inovacije koje doprinose povećanju produktivnosti, konkurentnosti srpske poljoprivrede i prehrambene industrije i postizanju boljeg kvaliteta proizvoda“, rekao je Dimitrijević.

U Privrednoj komori Srbije održana je promocija Sušnice za voće, povrće, lekovito i začinsko bilje i pečurke – inovacije koja u svom radu koristi solarnu i električnu energiju i koja je patentom zaštićena u Srbiji i na međunarodnom nivou.

Povećanjem obima i poboljšanjem proizvodnje u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji uz donošenje i primenu adekvatnih mera poljoprivredne politike, moguće je da ova grupa proizvoda do 2020. godine ostvari vrednost izvoza od milijardu dolara.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">