Pravilnik o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po litru potpisan je jutros. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić rekao je za RTS da bi primena pravilnika trebalo da počne 1. jula.

Ministar poljoprivrede je, gostujući u Dnevniku RTS-a, pozvao sve proizvođače mleka da preduzmu sve mere kako nivo aflatoksina ne bi prelazio propisanih 0,05 mikrograma po litru. Kontrole su potvrdile da je kukuruz iz 2013. godine zdrav i da nema razloga za strah da će se aflatoksin naći u stočnoj hrani, a samim tim ni u mleku.

Ministar Glamočić je pozvao proizvođače stočne hrane i mleka, kao i prerađivače mleka da se pripreme i na vreme preduzmu neophodne mere, da se ne bi dogodilo da nivo aflatoksina pređe propisanu granicu.On je naglasio da ubuduće mora više da se povede računa o skladištenju kukuruza, o rukovanju mlekom, kao i o ishrani krava, kako se problemi sa povišenim nivoom aflatoksina ne bi ponovili.

Pravilnikom koji stupa na snagu 1. jula, granica za aflatoksin vraća se na evropski novo.

„Regulativa EU je u ovom domenu najstroža na svetu, ali naš je cilj da idemo ka Evropskoj uniji i treba da pokušamo da ispoštujemo njihove standarde“, istakao je ministar Glamočić.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">