Grad Zrenjanin danas je potpisao ugovor o izgradnji fabrike pijaće vode sa nemačko-austrijskom kompanijom „Vasertehnik“ (WTE Wassertechnik). Ovaj ugovor, prema rečima gradonačelnika Milete Mihajlova, od istorijskog je značaja, jer se njime, posle višegodišnjih pokušaja, konačno kreće u proces projektovanja, gradnje, finansiranja i upravljanja tehnološki savremenim postrojenjem za prečišćavanje vode, koja je u Zrenjaninu već sedam godina zabranjena za piće.

Na svečanosti u Gradskoj kući, pored domaćina, prisustvovali su predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, ambasador Austrije u Srbiji nj.e. Klemens Koja, direktor kompanije WTE Ralf Šreder i drugi gosti.

– Ono o čemu se generacije sanjale, ono što su pokušavali mnogi da reše, rešio je dr Mileta Mihajlov sa svojim saradnicima. Projekat fabrike vode u Zrenjaninu ima višestruk značaj – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić. Prvo zbog toga što će obezbediti kvalitetnu, čistu i ispravnu pijaću vodu za građane Zrenjanina. Drugo što doprinosi da Zrenjanin postane atraktivniji za strane i domaće investitore, za sve one koji posluju u oblasti prehrambene industrija i drugih industrija u kojima voda ulazi u strukturu samog proizvoda. A i zbog toga, što je ovaj projekat model za sve druge sredine u Vojvodini koje imaju sličan problem sa strukturom zemljišta i sa kvalitetom pijaće vode.

Pajtić je naglasio da je dobitna kombinacija saradnja države, stručnjaka sa univerziteta i ovako važne i ugledne kompanije, kao što je WTE: – To jeste dobra poruka, s obzirom na to da je Srbija stekla status kandidata za članstvo u EU i evropski fondovi će sasvim sigurno biti na raspolaganju i bićemo u mogućnosti i da deo sredstava uplatimo iz evropskih fondova i da na taj način rešavamo ovaj aranžman koji će postojati u narednih petnaest godina.

Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov je naglasio da je u protekle tri godine lokalna samouprava vredno radila i sve što je obećala to je i ispunila.

– Zrenjanin već sedam godina nema pitku vodu, sedam godina je zabranjena voda za piće u Zrenjaninu. Nalazimo se na pragu rešavanja velikog problema, pre svega zdravstvenog. S druge strane, i ekonomskog problema, jer ovog trenutka, sa punim pravom možemo pričati o razvoju prehrambene industrije u Zrenjaninu. Voda jeste skup resurs, jeste nedostajući resurs, ali niko nema pravo da ljudima u XXI veku ospori pravo da pije čistu vodu. Pune dve godine se radi na ovom projektu, a za tri godine fabrika vode će biti i otvorena, rekao je Mihajlov.
Ambasador Austrije nj.e. Klemens Koja izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje današnjoj svečanosti, koja je znak dobre saradnje Austrije i Srbije. Austrija podržava proces integracije Srbije u EU, kao i saradnju kompanija iz obe države.

Direktor WTE Ralf Šreder je izjavio da je za njegovu kompaniju bio pravi izazov da se reši način obezbeđivanja pijaće vode za Zrenjanin, posle sedam godina zabrane njenog korišćenja i da se nakon dve godine timskog rada, u tome i uspelo.

Direktor zrenjaninskog „Vodovoda i kanalizacije“ Milorad Bjelogrlić je istakao da se ovaj problem pokušavao rešavati unazad 25 godine i izrazio zadovoljstvo što će konačno biti izgrađena fabrika vode koja će imati kapacitet od 300 litara u sekundi, rezervoar od 5.000 kubnih metara za pokrivanje potrošnje u „špicevima“, sa tehnologijom koja štedi energiju. Bjelogrilić je navep da će iskorišćenost sirove vode biti 95 odsto, što je veoma bitno jer se voda mora štedeti, a kvalitet otpadne vode mora biti doveden do tog kvaliteta da može biti ispuštena uz gradsku kanalizaciju – dakle, standardi kvaliteta koji su identični standardima u EU.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">