Reklama

Povećanje površina pod navodnjavanjem ne zahteva „enormna ulaganja“, pa bi Srbija za naredne četiri godine mogla da sa trenutnih 100.000 hektara obradivog zemljišta pod navodnjavanjem dođe na 1,1 miliona hektara, rekao je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović. Ministar je kazao da nacrt agrarnog buxeta za 2012. obuhvata vrlo jasne planove za povećanje obradivih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem u Srbiji u narednoj godini.

On je naglasio i da „ukoliko ne budemo uspeli da napravimo vrlo ozbiljan prodor u navodnjavanju, ne možemo napraviti veliko povećanje bruto-domaćeg proizvoda (BDP) na bazi poljoprivrede“.
Petrović je podsetio na nedavno objavljene podatke Instituta za ekonomiku poljoprivrede koji pokazuju da Srbija zbog nedovoljnog navodnjavanja u sušnim godinama trpi gubitke veće od pola milijarde evra, a koji bi, kako je istakao, mogli da predstavljaju zaradu za sve one koji se bave poljoprivredom i doprinesu BDP-u.

Petrović je precizirao da se planovi za navodnjavanje pre svega odnose na „potpuno dovođenje u red“, odnosno čišćenje postojeće kanalske mreže, za šta je potrebno nešto više od tri milijarde dinara, a što će omogućiti navodnjavanje novih 130.000 hektara koji su u posedu blizu 70.000 porodica.On je podsetio da se Srbija nalazi pri dnu evropske lestvice kada je reč o navodnjavanju, jer se u našoj zemlji navodnjava manje od jedan odsto ukupnih obradivih poljoprivrednih površina.“U našoj zemlji je oko 100.000 hektara pod regularnim navodnjavanjem“, kazao je ministar, dodajući da je ta cifra nešto veća ako se u obzir uzmu i površine koje se navodnjavaju bespravnim korišćenjem vode.

Petrović je ukazao da nekoliko projektantskih kuća i instituta trenutno radi na projektima za navodnjavanje novih 270.000 hektara, za šta je potrebno oko 20 miliona evra. „Mi smo vladi predložili i obrazložili zbog čega bi to bilo potrebno da se uradi…Verujem da su to dobri predlozi i da bi to bio snažan impuls da vrlo brzo, u naredne dve ili tri godine, dođemo do toga da vrlo ozbiljno povećamo BDP u poljoprivredi i da stotine hiljada porodica koje se bave poljoprivredom mogu više da zarade“, rekao je on.

Izvor: (Tanjug)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">