Ministar finansija Lazar Krstić najavio je povećanje niže stope PDV-a sa osam na deset odsto.

Krstić je taj predlog izneo na otvorenoj sednici Vlade Srbije na kojoj se raspravlja o paketu ekonomskih mera za konsolidaciju privrede i ekonomije.

Niža stopa PDV-a odnosi se uglavnom na osnovne životne namirnice poput hrane. Ovo je samo jedna od nekoliko mera koje je izneo ministar Krstić, ali svakako ona koja će najviše pogoditi građane. Prema Krstićevim rečima, od podizanja niže stope PDV-a se očekuje oko 200 miliona evra godišnje.

Jedna od interesantnijih mera je i smanjenje zarada u javnom sektoru od sledeće godine. Tako će oni koji primaj više od 60.000 dinara od sledeće godine primati 20 odsto manju platu, a on koji primaju preko 100.000 dinara 25 odsto manju. Krstić je za narednu godnu najavio i reformu socijalnih davanja, državne uprave, ali i penzionog sistema, u okviru koje će do 2020. godine gornja granica za odlazak u penziju biti 65 godina za muškarce, a 63 za žene!

Najavljeno je i smanjenje subvencija javnim preduzećima, njihovo restrukturiranje i završetak privatizacije. Od ove mere se očekuju uštede od 300 do 400 miliona evra od 2017. godine.

U \“investicionom\“ delu izlaganja ministar finansija je najavio korišćenje jeftinijih međunarodnih kredita dobijenih na osnovu dobrih diplomatskih odnosa, kao i \“promenu poslovnog ambijenta\“, gde je planirana promena zakonodavstva. Krstić je u svom izlaganju upozorio da bi Srbija za dve godine otišla u bankrot bez novih ekonomskih mera koje nisu lake.
\“Povući ćemo crtu i krećemo čisti u 2013. godinu\“, kazao je Krstić, prenosi Beta.

On je rekao da je nažalost ekonomska i fiskalna politika poslednjih 10 godina naročito od 2008. u najmanju ruku bila neodgovorna i netransparentna. Krstić je najavio još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. godinu, jer će prihodi biti manji za 20 milijardi dinara od planiranih.

Izvor: Akter

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">