Izvor: PKS
11. mart 2010.

Uspešna realizacija projekta „Partneri za promociju investicija“ komorskog sistema Srbije i komora u regionu Zapadnog Balkana Projekat Eurochambresa “Partneri za promociju investicija”, u okviru regionalnog programa CARDS 2005, uspešno je završen u decembru 2009, istakla je nacionalni koordinator projekta Snežana Rašeta Peković. Projekat je trajao 18 meseci, od juna 2008. do decembra 2009, a njegova ukupna vrednost bila je 1,180 miliona evra.

Osnovni rezultati projekta su osam partnerstava na bazi klastera u oblasti turizma, obnovljivih izvora energije, metalskog kompleksa, saradnje u oblasti izrade i rukovođenja projektima i drugi. Komore iz Srbije učestvovale su u pet partnerstava, na Eurochambres akademijama, a obavljeno je i istraživanje investicione klime na Balkanu na bazi upitnika OECD.

Realizovani projekti u kojima su učestvovale komore iz Srbije u okviru partnerstava sa komorama EU i Zapadnog Balkana doprineće postizanju osnovnog cilja projekta Evro komore, a to je stvaranje povoljne klime na Balkanu za privlačenje direktnih stranih investicija. Poznato je da je kao posledica ekonomske krize, priliv direktnih stranih investicija značajno opao u Srbiji i ostalim zemljama regiona. Zato je regionalno povezivanje komora Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za jačanje pozicije , veće vidljivosti i atraktivnosti regiona za privlačenje direktnih stranih investicija. Naša pojedinačna tržišta su mala i nedovoljno atraktivna za strane investitore. Na tom planu značajna je primena CEFTA sporazuma i stvaranje zone slobodne trgovine u regionu, kao i primena Trgovinskog sporazuma sa EU.

Predstavnik RPK Niš predstavio je projekat formiranja klastera u metaloprerađivačkoj industriji za potrebe elektro-energetskog sektora. Projekat je rađen u saradnji sa komorama Siska i Zenice, Šefilda i Ovieda. Na portalu www.metalcluster-westernbalkans.eu nalaze se podaci i kontakti firmi, članica klastera. Ukazano je da je ovo dobar način profiIisanja prepoznatljivosti Niša i tog regiona po metalskoj industriji. Za održivost ovog projekta predloženo je umrežavanje na nacionalnom nivou i promovisanje klastera.

Projekt menadžer iz RPK Kragujevac Predrag Lučić predstavio je projekat osnivanja „Centra izvrsnosti auto industrije Zapadnog Balkana“ koji je rađen u saradnji sa privrednim komorama Tirana i Lajpcig. Cilj ovog programa bio je podizanje nivoa konkurentnosti automobilske industrije Zapadnog Balkana na tržištu stranih direktnih investicija, kao i uvođenje novih usluga i unapređenje saradnje u komorskim sistemima. Najavljen je i Sajam autoprivrede Zapadnog Balkana 19. maja, koji će, očekuje se, biti proglašen „događajem nedelje za mala i srednja preduzeća“.

„Mrežu centara za razvoj i upravljanje projektima“ koja se realizuje u saradnji sa 17 regionalnih privrednih komora, privrednim komorama Crne Gore, Makedonije, Milana–Promos i Češke, predstavila je Vera Veljanovski iz PKS. Cilj projekta je unapređenje administrativnih kapaciteta komorskog sistema Zapadnog Balkana uspostavljanjem mreže centara za razvoj i upravljanje projektima, radi efikasnijeg korišćenja i upravljanja sredstvima pretpristupne pomoći EU i drugih programa razvojne pomoći, namenjenih zemljama Zapadnog Balkana. Projekat je realizovan kroz programe obuke, međukomorsku koordinaciju, razvoj dugoročne saradnje, razmenu znanja i iskustva i prenošenje najboljih praksi iz partnerskih evropskih komora. O projektu promocije banjskog turizma „Srpsko-bosanska SPA avantura“, koji je sproveden u saradnji sa privrednim komorama Unsko – sanskog kantona, Promofirence PK Florence i Privrednom komorom Trencina, govorio je projekt menadžer iz RPK Kinkinda Saša Tanackov. Cilj je bio promocija seoskog i banjskog turizma, radi stvaranja uslova za investiranje u ovu oblast i poboljšanje turističke ponude regiona. Prema njegovim rečima, problem predstavljaju neregulisani vlasnički odnosi i zakonska regulativa. Kao rezultat projekta najavljeno je formiranje baze podataka koja će se odnositi na turistički kapacitet, ali i preporuke za potencijalne goste.

Potrebno je da stečena znanja u okviru ovog projekta budu multiplikovana i preneta na kompletan komorski sistem u Srbiji, odnosno firme, zaključeno je na sastanku. Tom prilikom najavljen je i novi projekat Eurochambres za komore Zapadnog Balkana, koji će se odnositi na transfer zakonodavstva EU i podršku poslovnoj etici.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">