Iz rashladnih vitrina u prodavnicama širom Srbije prošle godine povučeno je i uništeno više od 130.000 kilograma mesa i prerađevina kojima je istekao rok ili su promenile boju i miris.

Među povučenim kilogramima mesa najviše je mlevenog mesa i govedine, pišu Večernje novosti.

Prema rečima Sanje Čelebićanin, načelnika Veterinarske inspekcije Srbije, meso se najčešće povlači iz maloprodaje, a znatno ređe iz klanica.

Meso može biti povučeno i ukoliko nema deklaracije o poreklu, jer se smatra higijenski neispravnim, kaže ona.

Veterinarski inspektori su tokom prošle godine obavili gotovo 200.000 kontrola i doneli 50.000 rešenja. Najčešće su inspektori u svojim rešenjima davali nalog da se otklone nedostaci u propisanom roku.

„Srbija se po procentu povučenog mesa iz prometa ne razlikuje od bilo koje druge zemlje u regionu ili zemalja Evropske unije“, kaže Čelebićanin.

Prihvatljiv nivo je sve do 10 procenata povučenog mesa u odnosu na ukupnu proizvodnju i promet. Sistemi kontrole ispravnosti mesa, prerađevina i drugih proizvoda životinjskog porekla u Srbiji veoma su rigorozni. Kada je u pitanju bezbednost hrane, Srbija je u potpunosti preuzela zakone EU.

Prema rečima načelnika Veterinarske inspekcije, gotovo svi trgovinski lanci poštovali su preporuku inspekcije da na vidno mesto istaknu deklaraciju na kojoj su jasno istaknuti podaci o proizvođaču, rokovima upotrebe i cene.

Prošle godine je iz prometa u našoj zemlji povučeno i više od 35.000 litara mleka, oko 12.000 kilograma mlečnih proizvoda, više od 46.000 komada jaja, 345 kilograma ribe i ribljih prerađevina, 118 kilograma meda i gotovo 5.000 kilograma druge hrane životinjskog porekla.

Mesom se i prošle godine trgovalo nelegalno. U ilegalnom prometu zaplenjeno je gotovo 6.000 kilograma mesa i prerađevina. Zaplenu mesa bez dokumentacije Veterinarska inspekcija je sprovela u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kako je naglasila Čelebićaninova, najčešće su to područja oko administrativnih linija sa Kosovom i Metohijom, gde ima pokušaja da u centralnu Srbiju budu uneti meso ili proizvodi od mesa van regularnih tokova i mesta koji su predviđena za kontrolu.

Izvor: http://www.novimagazin.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">