Reklama

Poslednjih je dana stočare je uznemirila jedna glasina. Naime, nekoliko meseci priprema se novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a u javnost je procurilo da radna grupa nije predvidela pravo prečeg zakupa državne zemlje po uslovnom grlu. Ta privilegija uvedena je svojevremeno kako bi farmeri sa nedovoljno vlastite na državnoj zemlji proizveli jeftiniju stočnu hranu i kako bi se uvećao devastiran stočni fond. …

Na poljoprivrednom dobru Maglić, koje je mimo prakse srpske privatizacije uspelo da sačuva farme sa više hiljada grla i većinu radnih mesta, a nedavno su se okitili i sajamskom titulom Apsolutnog šampiona u govedarskoj proizvodnji, kažu da su odredbe o pravu prečeg zakupa za stočare možda najbolji deo tog zakona i da bez državne zemlje nema opstanka stočarstva, ni vrhunskih proizvodnih rezultata.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su informacije da u novom zakonskom tekstu nije predviđeno pravo prečeg zakupa za stočare netačne i nekorektne.

Na primedbu ratarskih udruženja da privilegovan zakup za farmere nije uvećao stočni fond u državi, na farmi Feđver ističu da je i pored suše kod pravih proizvođača on sačuvan, kao i da se sve brojnijim nepravilnostima u dodeli državne zemlje nekim stočarima može doskočiti.

Na novi tekst Zakona o poljoprivrednom zemljištu tek sledi javna rasprava.

Zemlje je očigledno malo i nedovoljno za narasle apetite novokomponovanih ratara, pa i stočara.

Na Vladi, a docnije i na parlamentu, je da dobro izvaga i da eventualnim pogrešnim odlukama ne ugrozi domaće farmere i ne osudi nas na uvoz mesa i mleka.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">