Reklama

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs

Novi Sad, 19. oktobar 2011. – Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem i direktorom VIP Fonda Branislavom Bugarskim, obišao je kompaniju „Viskofan Koteks“ u Novom Sadu, jednu od najznačajnijih i najpoznatijih proizvođača veštačkih omotača za mesnoprerađivačku industriju, čiji je vlasnik španska kompanija „Viscofan“ SA. Matična kompanija je od 2005. godine, kada je otkupila akcije „Koteksa“ i postala većinski vlasnik, do sada u svoju ćerku kompaniju uložila 45 miliona evra. Inače, „Viskofan Koteks“ doo sa sedištem u Novom Sadu, sva svoja sredstva i veštinu usmerava na proizvodnju kolagenih omotača, i zajedno sa proizvodnim asortimanom Viscofan Grupe, zadovoljava zahteve svetskog tržišta.
Predsednik Pajtić istakao je značaj ove investicije, jer devedesetih godina prošlog veka ova fabrika šest godina uopšte nije radila i naglasio:

„Viskofan Koteks“ je sada, zahvaljujući ulaganjima španskih investitora impresivna fabrika koja upošljava 500 radnika i koja 95 odsto svojih proizvoda izvozi širom sveta, što je izrazito važno sa tačke našeg spoljnotrgovinskog bilansa. Država je opredelila 400.000 evra za novih 200 radnika. Proizvodnja zahteva proširenje kapaciteta i mi smo spremni da damo punu finsnijsku i logističku podršku svakom novom zapošljavanju u ovom pogonu“.
Kako je predsednik Vlade Vojvodine još istakao, u našoj pokrajini u ovom trenutku imamo šest investicionih projekata španskog porekla, te podsetio da „Koteks“ predstavlja najveću investiciju. Španski investitori su u Vojvodini investirali oko 55 miliona evra od čega je u „Viskofan Koteks“ do sada uloženo najviše, a to je 45 miliona evra. Predsednik Pajtić je podvukao da je ovo istovremeno snažan signal ostalim španskim investitorima da je naše područje itekako atraktivno i za investiranje i za zapošljavanje, te da se na području Vojvodine i Srbije može napraviti sjajan posao i ostavriti dobra zarada.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić podsetio je da prema gradskoj odluci svakom investitoru koji uloži više od milion evra i zapošljava nove radnike grad obezbeđuje olakšicu od pedeset odsto popusta na ime komunalnog opremanja. -To je učinjeno i kod ove investicije, a činiće se i ubuduće – naglasio je gradonačelnik Novog Sada. Takođe, naveo je i značaj saobraćajnih veza, odnosno dobru povezanost mesta gde se nalazi ovo preduzeće sa još nekoliko novootvorenih kompanija u Primorskoj ulici, sa ostalim delom grada, a što će biti omogućeno zahvaljujući izgradnji obilaznice, odnosno Bulevara Evrope. Ovakav odnos grada je zapravo zajednički doprinos da sa pokrajinom i državom doprinese i obezbedi uslove za nova i brojnija ulaganaja i samim tim i smanjenju nezaposlenosti u našoj sredini.

Predstavnici top menadžmenta ove španske kompanije, na čelu sa generalnim direktorom Hose Antoniom Canalesom istakli su da investicije u proizvodni program predstavljaju kontinuirani proces, koji je sastavni čin u okviru stalnog razvoja kompanije i zahteva širokog svetskog tržišta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">