Reklama

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić danas je u Molu u naselju Novo selo, otvorio novoizgrađeni prečistač otpadnih voda – glavni kolektor za odvod otpadnih voda za opštinu Ada. Projekat je izveden u okviru programa IPA projekata koje finansira EU u okviru u prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, uz podršku pokrajinske Vlade i lokalne samouprave.

Vrednost donacije od milion evra za ovaj projekat, dosad je najveći pojedinačni iznos donacije od strane EU u okviru realizacije IPA programa prekogranične saradnje u našoj pokrajini.

– Vojvodina je do sada uspela da realizuje 97 procenata sredstava iz fondova EU što je više nego u većini evropskih regija. Kroz pokrajinski Fond za razvoj otvorili smo mogućnost da svi iz Vojvodine, svaka naša opština, učestvuju u ovakvim projektima. U realizaciji ovog projekta povezali smo i lokalnu administraciju u opštini Ada i opštinu Morahalom iz susedne Mađarske, sa kojom je projekat zajednički ostvaren, i pokrajinu – mi smo izgradili sekundarnu kanalizacionu mrežu. Ovaj projekat je i dokaz zbog čega nam je važna kandidatura, zbog čega nam je važno članstvo u EU i koliko su ovakvi projekti važni za približavanje standardu zemalja EU, jer da će omogućiti da naši ljudi žive bolje i civilizovano, a savremena infrastruktura je neophodna i za otvaranje novih radnih mesta i dolazak novih investitora koji žele kod nas da ulažu. – rekao je dr Bojan Pajtić, koji je svečanim presecanjem vrpce na simboličan način pustio prečistač u rad.

Projekat „Waterprotection“ realizovan pod sloganom „Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost“ obezbediće za opštinu Ada mnogo kvalitetniji život jer se radi o najmodernijem postrojenju – biološkom prečistaču otpadnih voda. Prema rečima predsednika ađanske opštine Zoltana Bilickog izgradnja prečistača u ataru Mola, omogućiće prečišćavanje otpadnih voda iz oko 3.000 domaćinstava Ade i Mola. Na taj način će se sprečiti da komunalne otpadne vode zagađuju zemljište, površinske i podzemne vode na ovom području. Predesednik opštine Ada je rekao i da će do kraja ove godine trajati neophodni režim probnog rada a početkom 2013. sistem će biti u redovnoj upotrebi.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">