Reklama

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac su danas u Novom Slankamenu, u prisustvu predsednika Opštine Inđija Gorana Ješića, potpisali ugovore o finansiranju izgradnje UlO hladnjače sa predstavnicima udruženih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Inđija.
Fond za razvoj je za ovaj projekat opredelio 98,5 miliona dinara. Nosioci investicionog projekta su poljoprivredni proizvođači, vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, njih 36 iz Novog Slankamena, Beške, Starog Slankamena, Maradika i Novih Karlovaca, koji se bave voćarskom proizvodnjom.

Predsednik Pajtić je istakao da pokrajinska Vlada preko svojih institucija već realizuje Master plan razvoja Fruške gore i naveo činjenicu da su do nedavno naselja na obrancima Fruške gore spadala među najnerazvijenije delove naše pokrajine, a da se ulaganjima u razvoj voćarstva i vinogradrstva ta situacija značajno menja i dodao:
„Mi smo gotovo 100 miliona dinara investirali u hladnjaču, koja će biti značajna za više naselja, koja se nalaze na ovom području. Ovaj invsticioni projekat ja značajan za poljoprivredne proizvođače ne samo zbog uštede sredstava za skladištenje, već će omogućiti da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju kada im cena bude najviše odgovarala“.

Predsednik Vlade Vojvodine naveo je da su ovakvi projekti recept za uspeh, obzirom da je voćarstvo visokoakumulativna grana, koja omogućava da se u ovom trenutku više od 50 odsto proizvoda izvozi. To je izrazito značajno za naš spoljnotrgovinski bilans, kao i mogućnost uposlenja velikog broja ljudi, obezbeđivanje velikog profita, a ovom kraju mogućnost da se nađe na mnogo višem ekonomskom nivou.
„Mi smo do sada preko Fonda za razvoj oko 5.500 kredita usmerili u poljoprivredu i privredu u Pokrajini“, podsetio je predsednik Pajtić i naglasio da je ovo današnje ulaganje jedno od najznačajnijih projekata koji će se realizovati.
Smeštajni kapaciteti hladnjače u Novom Slankamenu, čiji se završetak planira na proleće, iznosiće 3.000 tona.

Direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac istakla je da je ovo izuzetno vredan poduhvat udruživanja domaćih poljoprivrednih proizvođača u Novom Slankamenu koji , inače, važi za najvećeg korisnika sredstava Fonda iz opštine Inđija. Kako je navela, do sada su dobili 1,7 milion evra što uz današnjih skoro milion evra, opštinu Inđija svrstava u red najrazvijenijih opština u Vojvodini. Ovakav projektni poduhvat direktorka Fonda je istakla kao izuzetno dobar primer za sve druge poljoprivredne proizvođače koji imaju probleme sa skladištenjem svojih proizvoda kako da ih reše.

Predsednik opštine Inđije Goran Ješić je istakao da je reč o istorijskom poduhvatu, jer krajem maja proizvođači iz ovog kraja započeli su razgovore na temu osnivanje zadruge, a danas su već odobrena sredstva za izgradnju hladnjače, investitori su prethodno kupili zemljište, formirana je zadruga. Reč je o ozbiljnom projektu koje je prepoznala Vlada Vojvodine i kao naredni potez naveo aktivnosti u vezi sa projektom navodnjavanja zapadnog dela Fruške gore i protivgradne zaštite, što će omogućiti da se cela proizvodnja voća na inđijskoj teritoriji zaokruži.

Direktor Zadruge „Voćar“ u Novom Slankamenu Jovan Čolić istakao je da je brza organizacija poljoprivrednika opštine Inđija bila moguća zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Fondu za razvoj AP Vojvodine. Hladnjača će, prema njegovim rečima, imati ogroman značaj i omogućiti optimalne smeštajne kapacitete,dobar plasman na tržište, te doprineti da su gubici neznatni i obezbediti prodaju u momentu kada je cena najbolja. Krajnji cilj zaokruženog ciklusa proizvodnje je izvoz voća na rusko i ostatak evropskog tržišta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">