Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je danas na predstavljanju Programa za preporod sela da je taj dokument snažan poziv na akciju da se spasu sela Srbije. ”To je početna platforma da se sa opisivanja krene u promenu stanja na bolje“, rekao je Krkobabić u Palati Srbija u Beogradu

On je istakao da članove tima koji je pripremio Nacionalni program za preporod sela čini 78 uglednih javnih ličnosti koje je njihovo delo preporučilo.

„Bilo je nužno da članovi dobiju punu podršku, logistiku i šansu da iznesu samostalno svoje stavove i problematiku“, naveo je Krkobabić.

Prema njegovim rečima u uslovima migracija, spasiti selo je „Sizifov posao“, ali da je on za to da se „taj kamen uporno gura“.

Krkobabić je naglasio da se do Programa došlo kroz otvorenu debatu i da je tim koji ga je pripremao imao veliki pomoć Vlade i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar je podsetio i da je nedavno Vučić najavio da 80 opština južno od Save i Dunava mogu očekivati rešenje problema vodovodne i kanalizacione mreže, kao i značajna ulaganja u kompletnu infrastrukturu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić podržala je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i istakla da će Program za preporod sela Srbije biti ozbiljno razmatran u definisanju njenog ekspozea kao polazišta za aktivnosti buduće vlade kojoj će jedan od prioriteta biti podrška razvoju sela i poljoprivrede.

”Nalazimo se u pandemiji koja je pokazala koliko je važno da se oslanjamo na sopstvene resurse i domaću proizvodnju hrane. U prethodnom periodu smo jačali poljoprivredu i Srbija nije imala nestašicu hrane, iako je potražnja bila četiri do pet puta veća od uobičajene“, rekla je Brnabić na predstavljanju Nacionalog programa za preporod sela Srbije.

Istakla je da su planirana još veća ulaganja u znanje i nauku koja će biti primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Povraćaj investicije u poljoprivredu je, kako je dodala, jako brz, a kvalitet života na selu zavisi i od novih puteva, škola, domova zdravlja, za šta su predvidjena još veća ulaganja.

Glavni urednik Programa Milovan Mitrović istakao je da je reč o akcionom planu za spas sela.

”Popravljanje stanja se ne može vezati za jedno ministarstvo, jednu vladu, čak ni za jedan mandat“, rekao je Mitrović i dodao da su nužna sistemska rešenja da bi se ostvarile predložene mere.

Kopredsednik Nacionalnog tima Dragan Škokrić rekao je da je želja da se znanjem i naukom rešavaju problemi kako bi se došlo do pozitivnih promena i srpsko selo bilo obnovljeno ravnopravno sa selima u Zapadnoj Evropi.

Založio se za povećanje budžetskih ulaganja u nauku za koja smatra da bi morala biti bar dva procenta BDP-a kako bi se preko razvoja nauke znanje prenosilo u sela.

Među predloženim merama u Programu su formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture, davanje finansijskih podsticaja za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, i ustupanje do 50 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

Na tom spisku su i predlozi da budu dodeljene kuće pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dodju da žive na selu i obradjuju zemlju, da se smanje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno ukine većina poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Stručnajci su predložili i da bude osnivan nacionalni garantni fonda radi osiguranja minimalnih poizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode, kao i državna agrarna razvojna banka i poljoprivredna komora.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">