Reklama

Publikacija „Standardom do evropskih fondova“ predstavljena je danas u Vladi Vojvodine na Konferenciji, koju su organizovali Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fond „Evropski poslovi“. Na skupu je zaključeno da publikacija ima za cilj da pripremi lokalne samouprave i pokrajinske institucije za novu fazu regionalnog razvoja i poboljšanje uslova za apsorpciju IPA sredstava u narednom periodu pridruživanja.

Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski izjavio je danas da je publikacija nastala sa namerom da se utvrdi i analizira šta jedinicama lokalne samouprave nedostaje u procesu privlačenja finansijskih sredstava, koja bi obezbedila njihov brži ekonomski razvoj.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da će do 1. januara 2014. ukupno 25 jedinica lokalne samouprave imati usvojene strategije lokalnog ekonomskog razvoja 2014-2020, što će biti njihova osnova za precizno budzetsko planiranje i implementaciju razvojnih projekata – istakao je Bugarski. Resorni sekretar je najavio i skoro predstavljanje predloga Odluke o mesnim samoupravama, čiji je cilj decentralizacija opština, jasno razgraničenje nadležnosti i osnaživanje mesnih samouprava.

„Uskoro će javnost biti upoznata i sa Strategijom, odnosno Programom razvoja AP Vojvodine, koja će biti predstavljena u svim okruzima, nakon čega se očekuje njeno usvajanje u pokrajinskom parlamentu do kraja godine“ dodao je Bugarski.

Konsultantkinja u oblasti evropskih integracija Gordana Lazarević je izjavila da je publikacija „Standardom do evropskih fondova“ izuzetno korisna jer jasno pokazuje šta je uloga gradova i opština u lokalnom ekonomskom razvoju.

„Važno je pratiti dokumenta Evropske unije, sa jedne strane, a sa druge strane nacionalnu i pokrajinsku administarciju. Potom je potrebno povezati prvenstveno sopstvene interese sa nacionalnim, a potom sve usaglasiti sa prioritetima EU“, istakla je Gordana Lazarević i dodala da bi u planovima razvoja obavezno trebalo predvideti obuku službenika na lokalnom nivou o oblasti EU.
Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov je izjavio da je korišćenje evropskih fondova kompleksno, ali da predstavljeni dokument može biti od velike pomoći na tom putu, jer je važno da sve opštine budu motor i pokretač razvoja.

Pokrajinski sekretar Bugarski je podsetio da „Vojvođanski standard“, koji do 2015. treba da realizuju svi gradovi i opštine na teritoriji Vojvodine, obuhvata sledeće komponente: Strategiju razvoja 2014-2020, formiranje kancelarija za lokalni ekonomsi razvoj koje Strategiju treba da sprovedu u delo, i sistem „48 sati“ kao uslužni servis građana.
U realizaciji publikacije „Standardom do evropskih fondova“ učestvovali su i Regionalne razvojne agencije Bačka, Srem i Banat i Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">