Reklama

Neke zemlje su prekoračile kvote za proizvodnju mlijeka u Europskoj uniji te moraju vratiti isplaćena sredstva.

Europska komisija objavila je da će šest zemalja članica Europske unije morati vratiti oko 46 milijuna eura jer su njihovi proizvođači, između 2011. i 2013. prekoračili kvote za proizvodnju mlijeka. Iako je većina zemalja proizvela manje mlijeka od dodijeljenih kvota pa je ukupno, na razini EU proizvedeno čak i manje mlijeka nego što je propisano, Austrija, Njemačka, Danska, Poljska, Cipar i Nizozemska obvezne su vratiti određeni iznos zbog nepoštivanja pravila proizvodnje.

Inače, Europska unija je 1984. godine uvela kvote za proizvodnju mlijeka kako bi se spriječila proizvodnja viškova. Sustav kvota bit će ukinut od 1. travnja 2015. upravo zbog porasta potražnje mlijeka na svjetskim tržištima. Poznato je da se od 2008. kvote svake godine povećavaju kako bi se mliječni sektor bolje pripremio za ukidanje režima kvota koji će uskoro uslijediti.
Europska komisija je primjerice, samo od Poljske tražila povrat 30 milijuna eura isplaćenih potpora zbog navodnih zloporaba i netransparentne distribucije proizvoda, doduše, ne u sektoru mljekarstva. U Poljskoj je sporan kriterij za umirovljenje poljoprivrednika, kao i kašnjenje u geosnimanju oranica kako bi se provjerila njihova stvarna u odnosu na prijavljenu površinu. Poljska vlada žalit će se europskom sudu u Strassbourgu, jer tvrde kako postoje stvari koje nisu bile dovoljno jasne, a postojali su dogovori i dokumenti gdje stajalište EU nije bilo posve jednoznačno te smatraju da je kazna ipak prestroga. Od Velike Britanije se traži pet puta više, od Italije dvaput više.

Poljska je najsjajniji primjer kako iskoristiti članstvo u EU, jer znatno je podignula svoju poljoprivredu, kao i prihode od nje, povukla je velika sredstva iz EU i uspjela je ono što mnogi tek priželjkuju, revitalizirati selo i zadržati mlade. No i na njezinom se primjeru možemo naučiti važnu lekciju. Upravo to se događa kada se novac netransparentno troši, pa se nadamo kako će hrvatska Vlada ipak učiti na tuđim, umjesto na vlastitim greškama.

Izvor: agroklub.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">