Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je danas da će davanja u stočarstvu u 2012. godini iznositi najmanje kao u 2011, kao i da je planirano da regres po hektaru u ratarskoj proizvodnji bude na ovogodišnjem nivou.
Premija za mleko u 2011. iznosila je pet dinara po litru, davanja po umatičenom grlu 25.000 dinara, a regres po hektaru obradive površine 14.000 dinara.

„Mi ćemo, imajući u vidu i analizirajući sve mere koje smo implementirali ove godine, kreirati u detalje pojedine mere kao što su premija za mleko i davanja po grlu stoke za 2012“, kazao je on.

Milovanović je novinarima kazao da je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine ove godine za premiju za mleko i davanja po grlu izdvojilo ukupno oko pet milijardi dinara.

Premija za mleko je u 2011. praktično apsorbovala oko tri milijarde dinara, što je za rezultat imalo redovno i uredno snabdevanje tržišta, kao i stvaranje adekvatne stabilne sirovinske osnove za produkciju mlečnih proizvoda i snabdevanje konditorske industrije, naglasio je on.

Isplata obaveza prenetih iz ove godine do 31. januara 2012.

„Direktna plaćanja po grlu stoke apsorbovala su ukupno 1,7 milijardu dinara“, dodao je Milovanović.

Kada je reč o ratarskoj proizvodnji, Milovanović je rekao da će davanja po hektaru najverovatnije ostati na ovogodišnjem nivou, ali i istakao da je reč o planovima i da treba sačekati usvajanje budžeta za iznošenje konačnih iznosa.

On je napomenuo da će do 31. januara 2012. godine biti isplaćene i prenete obaveze iz ove godine, koje se odnose na sredstva za regresiranje ratarske proizvodnje u ukupnom iznosu većem od pet milijardi dinara.

Milovanović je ranije Tanjugu izjavio da je predlogom budžeta za 2012. predviđeno da za agrar bude izdvojeno 30,3 milijardi dinara, što je za 9,2 milijarde više nego ove godine.

On je istakao da će to ministarstvo u 2012. godini na raspolaganju imati ukupno 26,6 milijardi dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, što je gotovo 50 odsto više nego u 2011.

Milovanović je precizirao da je u 2011. godini za subvencije, regrese druge podsticaje utrošeno 16,8 milijardi dinara, dodajući da su od te sume, gotovo dve milijarde dinara preuzete obaveze iz 2010, tako da je za ove mere realno iskorišćeno 14,8 milijardi dinara, naglasio je on.

Milovanović je rekao da će iz ukupne sume od 26,6 milijardi dinara za subvencije u 2012, biti isplaćeni novi podsticaji koji će iznositi 20,8 milijardi dinara.

Od ostatka, pored pomenutih obaveza za regres, biće isplaćene i obaveze iz poslednjeg kvartala 2011, koje se odnose na premiju za mleko, podsticaje za organsku poljoprivredu, podizanje višegodišnjih zasada i sredstva za genetsko unapređenje stočarstva.

Planira se da razlikom između 26,6 milijardi i 30,3 milijarde dinara budu finansirane mere selekcije, kreditna podrška pod uslovima povoljnijim od tržišnih (subvencionisani krediti), podrška savetodavstvu, formiranje Sistema meteorološko – biološke službe za izveštavanje u poljoprivredi, kao i sredstva za razvoj stočarstva.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">