U organizaciji PSSS Leskovac, u prepunoj sali Skupštine grada Leskovca, 07.03.2014. godine državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i Aleksandar Bogunović, koordinator procesa izrade Strategije promovisali su Nacrt Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024. godine. Kvalitet Nacrta ogleda se u reformi poljoprivredne politike koja podrazumeva jasne smernice za definisanje budžetskih podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u narednih deset godina, istakao je državni sekretar u MPŠV Željko Radošević. To je dokument kojim su definisani okviri političkih i institucionalnih reformi, kao i osnovne smernice budžetskih podsticaja u poljoprivredi i ruralnim područjima za narednu deceniju.

Po programu bila je organizovana i mini izložba poljoprivrednih proizvoda i starih tradicionalnih jela juga Srbije. U Svečanoj sali grada Leskovca bilo je izloženo 15 štandova na kojima je 30 poljoprivrednih proizvođača izložilo svoje proizvode.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u društvu gradonačelnika Leskovca, dr Gorana Cvetanovića i upošljenika PSSS Leskovac posetili su poljoprivredna gazdinstva Stanković Ljubiše iz Navalina i Milenković Zorana iz Drćevca.

Ova dva gazdinstva predstavljaju lidere medju poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave povrtarskom i stočarskom proizvodnjom. Gazdinstvo Stanković Ljubiše bavi se plasteničkom povrtarskom proizvodnjom u 35 plastenika, površine 2 ha, gde proizvodi krastavac, papriku i paradajz, a berbu krastavca očekuje za sedam do deset dana. Stočarstvo se isplati jedino zahvaljujući subvencijama koja gazdinstva dobijaju od strane MPŠV i lokalne samouprave, pokazuje iskustvo Milenković Zorana. „Da bi bio dobar Leskovački roštilj, potreban je dobar stočni fond“ naglašeno je ovom prilikom. Porodica Milenković bavi se ratarsko-stočarskom proizvodnjom i trenutno obrađuje 20 ha, na svom gazdinstvu ima 50 svinja, 50 tovnih junadi i 4 mlečnih krava. Nakon promocije Nacrta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici MPŠV prisustvovali su uručivanju Ugovora za refundaciju sredstava iz oblasti plasteničke proizvodnje u Domu kulture u Grdelici. Za ovu meru iz gradske kase grada Leskovca izdvojeno je blizu 20 miliona dinara. Svi aplikanti za refundaciju sredstava po pojedinim merama su u stvari korisnici usluga PSSS Leskovac.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">