Sindikat „Novosadskog sajma“ nezadovoljan novim rukovodstvom, najavio radikalne mere. Ako direktor „ne povuče ručnu“ bojkot najveće manifestacije za poljoprivredu.

SINDIKAT „Novosadskog sajma“ najavio je u ponedeljak na konferenciji za novinare da će, ukoliko njihov novopostavljeni direktor „ne povuče ručnu“ i počne da se ponaša domaćinski prema preduzeću, biti prinuđeni da organizuju štrajk i to, baš usred najznačajnijeg međunarodnog događaja na „Sajmu“ – Poljopovrivrednog sajma.

Nakon postavljenja novih organa uprave Društva novopostavljeni generalni direktor Dragan Lukač počeo je da se ponaša krajnje nedomaćinski, suprotno poslovnoj praksi koja nalaže prethodnu analizu zatečenog stanja i usvojenih planova za tekuću godinu – navodi se u saopštenju predsednika Sindikata Siniše Tomaševića.

– Umesto toga, krenulo se sa nekontrolisanim trošenjem novca koji je prethodni Upravni odbor prikazao kao dobit Akcionarskog društva za prethodnu godinu u visini od oko 75 miliona dinara. Trošenje novca u svega dvadesetak dana od postavljenja, direktor je usmerio ka kupovini novog voznog parka i renoviranju i opremanju kabineta novim nameštajem. U firmi u kojoj je u prethodnom periodu otpušteno kao tehnološki višak preko 50 zaposlenih, uposlio je dvadesetak ljudi za dvadeset dana.

Kako dalje navode sindikalci, i pored obećanja da će sa Sindikalnom organizacijom potpisati aneks Kolektivnog ugovora, vezan za povećanje osnovne zarade zaposlenih, koje je dogovoreno sa prethodnim rukovodstvom, sve je ostalo u domenu obećanja, iako osnovna zarada nije usklađena sa minimalnom cenom rada.

– Ukoliko poslodavac ne odustane od protivustavnih i protivzakonitih radnji, biće preduzete sve mere sindikalne borbe u skladu sa zakonom, a kao krajnja mera biće organizovan štrajk, i to za vreme Poljoprivrednog sajma – rekao je Tomašević.

Međutim, sindikalci se pribojavaju da ni mere štrajka neće uticati na Lukača, jer kako kažu, „njegov nasilni način komunikacije sa zaposlenima, poznat je još iz vremena dok je bio direktor Regionalne privredne komore Novi Sad, gde se nije obazirao ni na štrajkove glađu“.

OSUĐIVAN ZA MOBING?

PROTIV Lukača su, dok je bio direktor Regionalne privredne komore, vođeni sporovi za mobing koje su zaposleni na kraju i dobili. Pitamo se kako može na rukovodećem mestu da bude neko ko je osuđivan za mobing – zaključili su sindikalci.

Izvor: novosti.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">